Известният датски шеф-готвач и носител на звезда „Мишлен“ Расмус Мунк влиза в колаборация със стартъпа Space Perspective от Флорида, за да изстреля шестима посетители до външния атмосферен слой.

Там ще им бъде сервирана прясно приготвена вечеря от 33-годишния готвач, пише Euronews.

Мисиите ще се провеждат на Spaceship Neptune и се очаква да започнат в края на 2025 г.

Менютата ще се основават на темата за изследването на Космоса, обяснява готвачът.

"Искаме да разказваме истории чрез храната. Да подчертаем някои от изследванията, които са направени през последните 60 години. Мисля, че това ще окаже още по-силно въздействие, когато сте там горе", добавя Мънк, който ще се присъедини към шестимата закупили билети.

Въпреки че се нарича "космически кораб", Spaceship Neptune прилича повече на балон, който може да издигне капсула под налягане на височина около 30 480 метра над морското равнище.

Там, в стратосферата, която технически е под официалната граница на Космоса от 100 км, посетителите ще могат да се хранят, докато наблюдават изгрева на слънцето над кривината на Земята.

Безплатна вечеря обаче не съществува, а тази със сигурност излиза скъпо. Билетът за борда струва 495 000 долара (459 000 евро). Срещу тази цена получавате шестчасово пътуване до стратосферата и обратно, както и меню, което далеч надхвърля рехидратираните тубички с храна, с които астронавтите се хранят от десетилетия, допълва Euronews.

За да намалят теглото си, астронавтите на борда на Международната космическа станция обикновено се хранят с ястия, опаковани в рехидратиращи се контейнери, включително супи и запеканки.

Има и някои изключения. През 2006 г. френският майстор-готвач Ален Дюкас създаде специална гурме храна, която да се използва за празнични ястия на борда на МКС. Консервите включваха типични средиземноморски съставки, като маслини, домати, пъдпъдъци и риба меч.

Готвачът Мънк е загадъчен относно менюто.

"Работим върху ядливо парче космически боклук от сателит", казва той. "Искаме да говорим за нещата, които се случват на планетата... от обезлесяване до повишаване на температурите и боклука в моретата ни", добавя той.

Ресторантът на Мунк "Алхимик" в Копенхаген притежава две звезди "Мишлен" от 2020 г., а миналата година беше класиран на пето място за най-добри ресторанти в света.

Гостите имат избор от меню с 50 ядливи "впечатления", а преживяването е съпроводено от изпълнители и инсталации, като всичко се случва в собствената архитектура на ресторанта - бивша работилница за изграждане на театрални декори в Копенхаген.

В центъра се намира голям купол на планетариум, където гостите се хранят, заобиколени от проекции на Земята, видяна от космоса, океани, гори и дори биещо сърце.

"Мисля, че изисканата кухня като цяло се променя много. И гостите ще изискват повече преживяване в бъдеще.", допълва готвачът.