След близо двегодишна пауза компанията за космически технологии Blue Origin на Джеф Безос се завръща към работа - тя обяви, че седмият ѝ пилотиран полет ще излети тази неделя от стартовата площадка в Западен Тексас.

Ракетата-разработчик за многократна употреба ще се изстреля на 19 май, ако всички фактори го позволяват, като стартовият прозорец се очаква да бъде отворен в 16:30 българско време.

Мисията NS-25 ще бъде седмият полет за програмата New Shepard и 25-ият в нейната история.

Blue Origin беше спряла всички пилотирани полети след провала на мисията през септември 2022 г., което предизвика разследване от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), което приключи през миналата година.

Констатациите на FAA включват 21 коригиращи действия - включително препроектиране на двигателя и "организационни промени" - които Blue Origin трябваше да извърши, за да получи зелената светлина, необходима за възобновяване на операциите с екипаж, отбелязва Cybernews.

Неуспехът на мисията през 2022 г., включваща същия космически кораб New Shepard, който трябва да излети в неделя, довежда до безопасно катапултиране на капсулата на ракетата по време на полет, приблизително минута след излитането. Полетът, макар без екипаж и пътници, е изпълнен с множество полезни товари с експерименти на НАСА.

За мисията тази неделя New Shepard ще предприеме 11-минутно пътуване покрай линията на Карман - известна като международно признатата граница на космоса, на около 100 км или 62 мили над средното морско равнище.

След като премине линията, шестместната капсула за екипажа с контролирано налягане се отделя от кораба и се връща на Земята с помощта на парашут. До момента 31 души са летели в космоса в рамките на програмата за космически туризъм на Blue Origins от първия ѝ полет през 2021 г., включително основателят на Amazon Джеф Безос.

В предстоящата мисия NS-25 ще участват шестима членове на екипажа, като всички те преминават през програмата за обучение на астронавти на Blue Origin на място в Тексас.

По време на двудневната програма бъдещите членове на екипажа се запознават с космическия кораб, неговите системи за безопасност, протоколите за нулево претоварване и изпълняват симулации на мисията.

Списъкът на екипажа от 19 май включва Мейсън Ейнджъл, Силвен Широн, Кенет Л. Хес, Карол Шалер, Гопи Тотакура и бившия капитан от военновъздушните сили в САЩ Ед Дуайт.

През 1961 г. Дуайт е избран от президента на САЩ Джон Ф. Кенеди за първия чернокож кандидат-астронавт на Америка, но така и не получава възможността да полети в космоса.