Изследванията в разширяващата се област на космическата медицина са установили много начини, по които средата на микрогравитация и други фактори могат да повлияят на човешкото тяло по време на космически мисии. Ново проучване допринася за развитието на тази област, като показва, че астронавтите са по-склонни да изпитват главоболие в Kосмоса, отколкото беше известно досега.

В проучването са участвали 24 астронавти от американската, европейската и японската космическа агенция, които са пътували на борда на Международната космическа станция в продължение на 26 седмици. Всички те, с изключение на двама, съобщават, че са изпитвали главоболие.

Това е по-голям дял, отколкото изследователите са очаквали въз основа на предишни данни. Главоболията - някои от тях наподобяващи мигрена, а други - главоболие от напрежение - се появяват не само през първите няколко седмици в Kосмоса, когато организмът преминава през процеса на адаптация към микрогравитацията, но и по-късно. Главоболията, които се появяват през ранния период, често приличат на мигрена, докато тези, които се появяват по-късно по време на космическото пътуване, приличат повече на тензионно главоболие, установява проучването.

"Предполагаме, че се включват различни механизми за ранните епизоди на главоболие - първите една до две седмици в Kосмоса - в сравнение с по-късните такива", казва пред CNBC неврологът ван Остерхаут от Zaans Medical Center и Leiden University Medical Center в Нидерландия, водещ автор на изследването, публикувано тази седмица в списание Neurology.

"През първата седмица организмът трябва да се адаптира към липсата на гравитация, което е известно като синдром на космическа адаптация. Този феномен е подобен на морската болест и може да причини гадене, повръщане и замайване, както и главоболие", казва Ван Остерхаут. "По-късното главоболие може да е резултат от повишаване на вътречерепното налягане. Поради микрогравитацията в горната част на тялото и главата се натрупват повече течности, което води до по-високо налягане в черепа."

Мигрените, изпитвани на Земята, често представляват пулсиращи главоболия с продължителност от четири до седем часа, придружени от симптоми като гадене, повръщане и свръхчувствителност към светлина и звук. В същото време главоболието, дължащо се на напрежението, на Земята обикновено се изразява в по-тъпа болка, която се усеща по цялата глава, без останалите симптоми.

Астронавтите - 23 мъже и една жена, на средна възраст около 47 години - са били на борда на Международната космическа станция за мисии, които са се състояли от ноември 2011 г. до юни 2018 г., като 22-ма от 24 съобщават за общо 378 главоболия по време на своя престой в Космоса - 3596 дни. Нито един от 24-мата не е съобщил за главоболие през трите месеца след завръщането си на Земята.

Тринадесет от астронавтите са от НАСА, шестима от Европейската космическа агенция, двама от японската JAXA и един от Канадската космическа агенция. Нито един от тях не е бил диагностициран с мигрена преди космическите си мисии и нито един от тях не е имал анамнеза за повтарящи се главоболия.

Различните документирани ефекти от космическите пътувания включват атрофия на костите и мускулите, промени в мозъка, сърдечносъдовата система и имунната система, проблеми със системата за равновесие във вътрешното ухо и синдром, засягащ очите. Рискът от ракови заболявания, дължащи се на по-голямо излагане на радиация в Космоса, е друг регистриран проблем.

Експертите не са сигурни доколко тези ефекти могат да бъдат пречка за продължителни пътувания на хора в Космоса, например за пътувания до съседната ни планета Марс или отвъд нея.

"Честният отговор е, че не знаем какви са ефектите от продължителни космически пътувания върху човешкото тяло", казва Ван Остерхаут. "Ясно е, че дори краткосрочното - дни или седмици - до средносрочното - седмици или месеци - излагане на микрогравитация вече има някои ефекти, най-вече обратими, върху човешкия организъм. Това е ясна задача за областта на космическата медицина."

Какво се случва с човешкото тяло в Космоса?

Човешкото тяло претърпява значителни промени, когато се окаже в Космоса, заради липсата на земна гравитация. Астронавтите губят мускулна маса, сила и издръжливост, тъй като придвижването изисква много по-малко усилия. Без защитата на скафандър излагането на космическия вакуум води до сериозни последици, a липсата на въздух - до кипене на телесните течности и разширяване на тъканите, въпреки че кожата е достатъчно здрава, за да не позволи пропукване.

Затова астронавтите поддържат физическото си здраве в Космоса чрез комбинация от упражнения, хидратация и чистота. Те се упражняват в продължение на почти 2 часа дневно, като използват специално оборудване, за да противодействат на въздействието на микрогравитацията върху мускулите и костите им. Тези практики включват физически упражнения, колоездене и тренировки на бягаща пътека, за да се предотврати загубата на мускулна и костна маса.

Хидратацията е от решаващо значение, като астронавтите трябва да пият много вода, за да поддържат доброто функциониране на тялото си, тъй като губят течности чрез пот, уриниране и дишане, както всички останали.

Поддържането на чистота също е от съществено значение, за да се предотврати разпространението на микроби и болести, като астронавтите се къпят ежедневно с гъба и използват шампоан без изплакване, за да мият косата си.

Тези практики им помагат да поддържат физическото си здраве по време на продължителния си престой в Космоса.