ЕС изпрати днес първата хуманитарна пратка с помощ за Газа през Кипър до временното американско пристанище, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Той отбеляза, че пристанището започна работа едва вчера.

Първата европейска пратка през новоизграденото пристанище е съставена от 88 хиляди консерви и е дарение от Румъния, се уточнява в съобщение на ЕК. Отбелязва се, че комисията покрива разходите за тази доставка и че ЕС разкри логистичен център в Кипър за насочване на потока от помощи за палестинците.

В съобщението се посочва, че Европейският координационен център за действия в извънредна обстановка остава в контакт с държавите от ЕС и хуманитарните партньори, за да насочи помощта по морски коридор. От началото на тази година ЕС предостави за Газа над 2000 тона помощи, превозени по Хуманитарния въздушен мост до Египет, както и 193 милиона евро за нуждаещите се палестинци.

Комисията допълва, че доставки са необходими и по наземни пътища към Газа, включително през пропускателните пунктове "Керем Шалом" и "Рафах". ЕС призовава Израел да предостави траен достъп по нови подходи, например през пропускателния пункт "Ерец" и пристанището на Ашдод, се добавя в съобщението.

По-рано този месец ЕК, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ изразиха намерение да отворят коридор за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море. В края на март представител на ООН поиска помощ за Газа по механизма на ЕС за гражданска защита, се отбелязва в съобщението.