Представете си, че разполагате с 400 долара, които може да похарчите за кутия първокласен хайвер, бутилка изискано вино или вечеря с многостепенно меню в елитен ресторант.

Или пък да си купите един ананас.

Ананасът Rubyglow – отглеждан заради характерната си червена външност и сладостта си, се предлага за 395,99 долара от Melissa's Produce, калифорнийски търговец на специални плодове и зеленчуци.

Del Monte, търговец на едро, който продава разнообразни продукти, но е специализиран в ананаси, е необходимо над десетилетие, за да разработи червения плод, пише CNN.

В началото на тази година за първи път в Китай беше пусната ограничена реколта. Неотдавна Del Monte реши да провери как ще се справи с продукта в на пазара в САЩ и Melissa започна да го продава на астрономическата цена.

Може би това е най-подходящият момент да се продава (много, много) скъп плод в Америка. Не беше отдавна, когато покачващите се цени на хранителните стоки се появиха на първите страници на вестниците, стресирайки потребителите и изтънявайки техните бюджети. Все още изнервени от инфлацията и притеснени от безработицата, много американци сега харчат по-малко.

И все пак, интересът към първокласните плодове е достатъчен, за да убеди Del Monte да пусне Rubyglow, отглеждан в Коста Рика.

"Потребителите са готови да платят за нещо специално", коментира Синди ван Райсуик, стратег в глобалния изследователски екип на Rabobank.

Когато става въпрос за специални продукти, "винаги има малък пазар за ресторанти по-висок клас, любители на гурме или определени онлайн канали", допълва тя.

През последните години американците се интересуват от нови сортове плодове, като плащат по-висока цена за ябълки Honeycrisp, грозде Cotton Candy, цитруси Sumo и вертикално отглеждани японски ягоди. Сега те са жадни за различни видове и са готови да платят за нови вълнуващи възможности.

Но ананас за 400 долара? Това е малко прекалено.

Възходът на първокласните плодове

Когато преди повече от 30 години е представена ябълката Honeycrisp, в супермаркетите няма много възможности за избор. Red Delicious, Golden Delicious, а в някои райони и McIntosh бяха стандартни, спомня си Джим Луби, професор в катедрата по градинарство в Университета на Минесота. Но това беше всичко. "Ако не сте ходили в местна овощна градина, не сте имали голям избор."

Хората жадуват за нещо повече, а Honeycrisp отговаря на изискванията - сладки, хрупкави и нови.

" Honeycrisp стана популярен в Минесота сред нашите производители", казва Луби, който е част от екипа, разработил сорта. "Нямаше толкова голямо производство. Затова цената беше висока. И въпреки това продължаваше да се продава."

Маркетингът на нови продукти е скъпо начинание.

Изследователите трябва да създават и кръстосват сортове, да изчакват цикъла на растеж и да започнат отначало, ако плодовете разочароват. Намирането на нещо, което е едновременно вкусно и достатъчно устойчиво, за да има търговски успех, изисква време и много упорита работа.

След това растениевъдите трябва да убедят производителите да инвестират в недоказан плод, отделяйки ресурси, които биха могли да се използват за старите любими плодове. Но Honeycrisp помогна да се докаже, че рискът може да бъде оправдан.

След успеха на ябълката разнообразието в секцията с продукти се увеличава. Според Rabobank, която се основава на данни на USDA, през последното десетилетие се е увеличила наличността на глава от населението, добър показател за потреблението, на по-скъпи плодове, като горски плодове, манго и авокадо.

През това време наличността на по-евтини плодове като ябълки и банани по същество е останала непроменена.

Някои специализирани плодове стават култови: гроздето Cotton Candy, наречено така заради сладостта си, се появява на пазара през 2011 г. и бързо става популярно. Сумо цитрус, хибрид от портокали, помело и мандарини, е навлиза бавно, но през последните години избуява.

В тези случаи потребителите са склонни да харчат малко повече.

Но тези продукти са евтини в сравнение със специалните ягоди на Oishii, отглеждани на закрито във вертикална ферма с контролиран климат. Когато ягодите стават достъпни през 2018 г., Oishii иска 50 долара за опаковка от осем броя.

Компанията продава не само плодове: Тя продава луксозна стока. Артилулите са опаковани в плоски кутии, които подчертават всеки отделен плод, по-скоро като опаковка за ръчно изработени шоколадови трюфели, отколкото като пластмасови контейнери, скриващи плесента, които виждате в супермаркета. Всеки плод трябва да е перфектен.

"Дори при цена от 50 долара имахме хиляди клиенти в списъка на чакащите", казва главният изпълнителен директор на Oishii Хироки Кога.

Вълнуващо или не, 50 долара за ягоди не е устойчива цена. След няколко кръга на финансиране и подобрена технология, продуктите на Oishii са по-лесно достъпни и много по-евтини. Ягодите могат да се купят в основните хранителни магазини за около 10-14 долара за опаковка.

Del Monte прави своя ход

Изследователите на Del Monte от години разработват различни видове ананаси, като създават патентовани плодове и често оптимизират вкуса им. През 2020 г. компанията пусна плод, който може да се подарява - ананасът Pinkglow с розова месеста част, предлаган в специална кутия.

Pinkglow никога не е планиран като основен продукт в списъка с хранителни стоки, казва Мелиса Маккей, вицепрезидент маркетинг в Северна Америка в Del Monte.

"Това е подарък за домакиня, подарък за Деня на майката", каза тя. Освен това е идеален за Instagram и TikTok, където хранителни инфлуенсъри с хиляди последователи разрязват плода, възхищават се на цвета му и споделят отзивите си (присъдата: много е сладък).

Първоначално Pinkglow се продава за около 50 долара. Днес можете да се сдобиете с такъв за много по-малко, онлайн между около 8 и 29 долара - сравнително изгодни цени, но все още високи за ананас.

Ако можете да си го позволите, харченето за розов ананас е "допустимо, защото инвестирате в нещо, полезно за вас", казва Мелани Заноза Бартелм, асоцииран директор на Mintel Food & Drink. "Това е като хората, които отиват в Erewhon и харчат 20 долара за смути, създадено от знаменитост", допълва тя, визирайки елитния магазин за хранителни стоки в Лос Анджелис, известен със сътрудничеството си със знаменитости за скъпи смутита (като Strawberry Glaze Skin Smoothie на Хейли Бийбър, чиято цена е 19 долара за чаша).

Все пак, има "празно пространство между ананас за 16 долара и ананас за 400 долара", отбелязва още експертът.

Заслужава ли си?

Melissa's Produce, която продава всичко, описва Rubyglow на уебсайта си като "рядко бижу" и "връх на луксозните плодове", като добавя, че "това е незабравим подарък за гастрономи".

Според Робърт Шулер, директор "Връзки с обществеността" в Melissa's Produce, компанията започва с 50 ананаса. Досега е продала около половината в рамките на месец, включително на ресторанти в Лас Вегас и Южна Калифорния, които според него използват плодовете в изложби. "Има пазар за това", категоричен е Шулер. Той е малък, много нишов. "Това не е нещо за всеки."

За да създаде повече шум, компанията се свързва с няколко хранителни инфлуенсъри, включително Бо Корли, готвач, който споделя рецепти и кулинарни тънкости в своите социални канали.

Ананасът "беше абсолютно възхитителен", казва Корли. "Винаги този плод има леко горчив послевкус, когато ядете твърде много. При Rubyglow няма такова нещо."

Според него обаче, 400 долара не си струват.

Корли смята, че хората харчат за Rubyglow не заради вкуса на самия ананас, а заради "уау" ефекта на блестящата външност. "Ще видите Rubyglow като централен елемент, особено в богаташки дом", допълва той.

С други думи, хората не харчат заради вкуса на ананаса, а просто за да покажат, че го имат.