Ентусиастите, пътуващи с влак, и любителите на историята скоро ще имат нова възможност за приключение в Югоизточна Азия.

Виетнам се готви да представи обновена двойка ретро парни локомотиви от 60-те години на миналия век.

Двата локомотива Revolution Express са последните работещи парни влакове в страната, които датират от времето, когато тя все още е била френска колония, според хотелиерската верига Wafaifo Optimisers, която управлява проекта.

През последните години влаковете бавно се възстановяват до работно състояние, като се използват оригинални части и се изработват от последните останали парни машинисти, работещи за националната железопътна система, пише CNN.

Те вече са почти готови да приемат посетители на борда, като първите пътувания се очакват в края на 2024 г. или началото на 2025 г., съобщава Wafaifo Optimisers.

Билетите все още не са в продажба и няма подробности за цените - но информация за резервациите ще се появи през следващите няколко месеца.

Влаковете ще пътуват между централния град Да Нанг, известен с плажните си курорти по крайбрежието и бившата кралска столица Хюе, известна с многобройните си дворци и сложни кралски гробници.

Всеки влак ще разполага с два вагона в ретро стил с купета за пътниците, вагон-ресторант и вагон за багаж.

На чертежите на интериора се вижда луксозно обзавеждане, напомнящо за колониалното френско минало на влаковете, с маси и столове от махагон, златни акценти и декоративни плочки.

Големите прозорци от всички страни ще дават възможност за широка гледка към преминаващия пейзаж, докато влакът се движи покрай крайбрежната планинска верига Хай Ван - известна с хълмовете, от които се открива гледка към морската шир, допълва CNN.

Не само декорът напомня за миналото на Виетнам; според съобщението дори персоналът ще е облечен в „униформи от периода“, заедно с духов оркестър във военни регалии, който ще посреща слизащите гости.

На всяка гара по маршрута ще бъде разположен ресторант с подходяща тематика.

„Горди сме, че връщаме към живот тези стари дами на железниците и представяме важни периоди от виетнамската история - от имперското през колониалното управление и накрая борбата за независимост“, казва Майкъл Геби, председател на Индокитайската железопътна туристическа служба.

Виетнам обявява независимост от Франция на 2 септември 1945 г. - претенция, която не е призната нито от Франция, нито от САЩ. През 1954 г. Виетнам подписва Женевските споразумения, които разделят страната на две части - северна, водена от комунисти, и южна, подкрепяна от САЩ, и дават началото на кървавата Виетнамска война, която продължава близо две десетилетия.

Войната приключва през 1975 г. с падането на Сайгон (сега Хо Ши Мин), с повече от 1,3 милиона военни жертви за всички участващи страни и 1 милион цивилни жертви.

Днес редица туристически обекти напомнят за миналото на Виетнам, като се започне от военни мемориали и се стигне до древни цитадели, обявени от ЮНЕСКО за обекти на световното културно наследство съхраняващи ценни сведения за историята на древните императори.