Брутният вътрешен продукт (БВП) на Виетнам e нараснал с 5,66% през първото тримесечие на 2024 спрямо година по-рано, тъй като износът от страната процъфтява, показват правителствени данни от петък. Това се случва въпреки по-високите разходи за доставка заради вълненията в Червено море.

Растежът през тримесечието януари-март е по-бърз от разширяването от 3,41% през съответния период на миналата година, но по-бавен от този от четвъртото тримесечие на 2023 - 6,72%. Но числата за първото тримесечие обикновено са по-ниски заради различни празници.

Държавата от Югоизточна Азия, производствен център и ключов износител на смартфони, електроника и облекла, се стреми да подкрепи бизнес дейностите си, след като пропусна миналогодишната цел за растеж заради слабото глобално търсене и известен недостиг на енергия. Тя си е поставила цел от 6,0% до 6,5% растеж на БВП за тази година.

Производственият и строителният сектор във Виетнам отбелязват ръст от 6,28%, докато този на услугите се разширява с 6,12% през тримесечието спрямо година по-рано, се казва в доклад на Главната статистическа служба (GSO).

Износът на стоки от Виетнам нараства рязко през тримесечието, въпреки смущенията в корабоплаването в Червено море, причинени от атаките на хутите, което според официални оценки е вдигнало разходите с 55% до 73% за товари от страната. Износът на стоки през тримесечието е нараснал със 17% спрямо година по-рано до 93,06 милиарда долара, докато вносът - с 13,9% до 84,98 милиарда долара, което води до търговски излишък от 8,08 милиарда. Доставките на електроника са се увеличили с 30% спрямо предходната година, докато износът на смартфони - с 10%. Този на облекла регистрира скок от 7,9%.

Промишленото производство през тримесечието е нараснало с 5,7% спрямо година по-рано, казват още от GSO, добавяйки, че потребителските цени през март са се повишили с 3,97% спрямо година по-рано, а продажбите на дребно през периода януари-март - с 8,2%.

Миналата седмица министър-председателят Фам Мин Чин увери чуждестранните инвеститори, че няма да се повтори миналогодишният недостиг на електроенергия за техните фабрики, тъй като Виетнам увеличава вноса на въглища. Производството на електроенергия в страната през първото тримесечие е нараснало с 11,4% спрямо година по-рано до 65,5 милиарда kWh.

Правителственият съветник Кан Ван Люк коментира, че икономическият растеж се е повишил отчасти благодарение на силното възстановяване на търсенето, което стимулира производството и износа.

„Последният набор от данни показва, че страната може да изпълни целта си за растеж на БВП от 6,0% до 6,5% за тази година“, казва Люк, който е и икономист в Банката за инвестиции и развитие на Виетнам, пред Reuters, като добавя, че въпреки това икономиката все още е изправена пред външни рискове като геополитическо напрежение, тероризъм, смущения в корабоплаването в Червено море и изменението на климата.

„Правителството трябва да постигне повече напредък в подобряването на бизнес средата в страната и да се справи с настоящите проблеми на пазарите на недвижими имоти и корпоративни облигации“, категоричен е той.

Виетнам набира скорост

Когато става дума за Азия, най-често се говори за зараждащата се надпревара между Китай и Индия. Но икономиката на Виетнам е една от най-бързо развиващите се на континента, със среден годишен темп на растеж на БВП от около 6,5% през последното десетилетие.

Ключовите сектори на виетнамската икономика включват енергетика, преработваща промишленост, високотехнологична индустрия, минно дело, металургичен и химически сектор. Селското стопанство остава жизненоважно за страната, като осигурява поминък на около 40% от работната сила.

Пазарът на услуги расте и вече генерира 30% от БВП на Виетнам. Страната има излишък в търговския си баланс от 2012 г. насам и е експортно ориентирана с над 90 двустранни търговски споразумения. Икономиката е диверсифицирана, с нарастващи заплати, силно вътрешно потребление и конкурентни разходи за труд, които привличат чуждестранни инвестиции.

Икономическият растеж на Виетнам се движи от преминаването от селско стопанство към производство и услуги, частни инвестиции, силен туристически сектор, по-високи заплати и урбанизация. Страната отбеляза значителен ръст в промишленото производство, текстила, електрониката и преработката на морски дарове.

Въпреки предизвикателства като инфраструктурни ограничения и слаба банкова система, Виетнам поддържа положителни темпове на растеж на БВП, достигайки 8,02% през 2022 г. МВФ прогнозира растеж от 5,8% през 2024 г. Икономиката се радва на стабилна валута, ниски нива на безработица и фокус върху паричната стабилност и финансовия надзор от Държавната банка на Виетнам.