Популярният за много хора навик по време на полети на дълги разстояния – пиенето на алкохол преди заспиване, може да представлява риск за здравето дори на млади и здрави пътници.

Ново проучване установява, че комбинацията от консумация на алкохол, съня и ниската концентрация на кислород на голяма надморска височина е предизвикателство за сърдечносъдовата система и удължава продължителността на хипоксемията, или ниското ниво на кислород в кръвта, пише CNBC.

Изследователите от Института по аерокосмическа медицина към Германския аерокосмически център и Университета в Аахен сa установили, че навикът намалява качеството на съня и препоръчват на авиокомпаниите да ограничат консумацията на алкохолни напитки по време на полет.

Съавторът на изследването Ева-Мария Елменхорст заяви пред NBC News, че екипът е бил „изненадан да открие, че ефектът е толкова силен“ и препоръча алкохолът по време на полет да се избягва.

В проучването се посочва, че дрямката на борда изостря спада на насищането на кръвта с кислород, причинен от пониженото атмосферно налягане в самолета.

При допълнителния ефект от консумацията на алкохол лабораторните тестове показват, че насищането на кръвта с кислород на пътниците намалява още повече, сърдечната им честота се увеличава и дълбокият сън намалява.

Дори „млади и здрави участници“ страдат от „клинично значими“ десатурации и ускоряване на сърдечната честота по време на сън, установява проучването.

„По-високите дози алкохол биха могли да засилят тези ефекти, което потенциално увеличава риска от усложнения и спешни медицински случаи по време на полет, особено сред по-възрастните лица и тези с вече съществуващи медицински проблеми“, допълват авторите на проучването.