Първият магазин за алкохол в Саудитска Арабия отвори врати в дипломатическия квартал на столицата Рияд, достъпен за немюсюлмански дипломати, съобщи по-рано тази седмица CNBC.

Въпреки че засяга само избрана група, това е голяма промяна за силно консервативното мюсюлманско кралство, където алкохолът е забранен от 1952 г., след като саудитски принц уби британски дипломат в пристъп на пиянска ярост, посочва изданието. Консумацията на алкохол е забранена и според исляма, като по-голямата част от местното население на Саудитска Арабия спазва това.

През годините обаче нищо не е спряло влизането на алкохолни напитки в кралството – макар и нелегално, обръща внимание CNBC.

Исторически пробив: Саудитска Арабия отвори първия си магазин за алкохолПазаруването ще е достъпно само за немюсюлмански дипломати, а разрешението за това трябва да се потвърди в приложение

Чуждите посолства могат да внасят алкохол съгласно определени споразумения със саудитското правителство, докато други внасят алкохол в кралството в сигурни „дипломатически куфари“, които не могат да бъдат проверени.

Оттам бутилките често се продават на черния пазар с огромни надценки, според експати и местни жители на страната, пожелали анонимност пред CNBC.

„Всички знаят кои посолства продават алкохол - някои от тях направиха цял страничен бизнес, продавайки на черния пазар на четири, пет, дори десет пъти по-високи цени. Стана абсурдно. Правителството трябваше да направи нещо“, коментира саудитски инвеститор.

Бутилка водка от един литър, например, обикновено струва между 500 и 600 долара на черния пазар, казват други източници на изданието. Според тях е една бутилка Johnnie Walker Blue Label струва между 1000 и 2000 долара.

Също така в кралството от десетилетия се приготвя алкохол в домашни условия, според емигранти, живели там преди, посочва още CNBC.

Дубай премахна данъка върху алкохола, но цените не паднахаЕдна бира струва 13 долара в повечето барове. В по-скъпите заведения цената ѝ може да стигне дори 22 долара

Новият магазин за алкохол в Рияд идва със строги правила: разрешението за влизане и пазаруване трябва да бъде валидирано чрез приложение, наречено Diplo, и одобрено от саудитското външно министерство, а покупките подлежат на месечна квотна система за регистрирано лице.

Новата система за проследяване на покупки е с цел „справяне с проблема с контрабандата, който винаги сме имали с дипломатите“, казва местен консултант.

Всъщност саудитското правителство потвърди, че регулирането на квотите за алкохол за дипломатическите мисии се въвежда, за да се „противодейства на незаконната търговия с алкохолни стоки“, както гласи изявление на Центъра за международна комуникация на страната, цитирано от CNN.

Какви са законите за алкохол в най-известните парти дестинацииДори някое място да се слави с олекотена регулация спрямо алкохола, тя може да не важи за консумацията на публични места и възрастта за тази цел

През годините експатите често полагат и доста творчески усилия да внесат алкохол в кралство на сухия режим. Бивш британски дипломат разказва, че е получил бутилки уиски, съхранявани във внесен роял, докато друг описва момента, в който компания, доставяща мебелите му, му казва: „Сър, диванът ви тече“.

Саудитска Арабия налага строги наказания на хванатите да пият или продават алкохол, вариращи от глоби или удари с камшик до депортиране и затвор.

Все пак мнозина в кралството казват, че легализирането на пиенето извън дипломатическите зони е само въпрос на време, въпреки че вероятно ще бъде ограничено до хотели или други специални места и ще бъде забранено за мюсюлмани. Няколко ресторанта от висок клас в Рияд и Джеда вече имат напълно оборудвани барове, които в момента приготвят сложни безалкохолни коктейли.

Забравете Блъди Мери. Водката вече не е звезда в коктейлитеБарове експериментират с пикантни съставки и ги превръщат в хит

Саудитска Арабия претърпя сеизмични промени както в социално, така и в икономическо отношение през годините, откакто младият престолонаследник принц Мохамед бин Салман, сега де факто владетел на кралството, дойде на власт.

Неговата кампания Vision 2030 на стойност трилиони долари има за цел да промени имиджа на страната, да привлече туристи и да диверсифицира икономиката така, че да намали зависимостта ѝ от петрола. Vision 2030 има за цел и да създаде нови работни места за процъфтяващото саудитско младежко население, 70% от което е на възраст под 30 години.

Игра на мека сила: Колко и как харчи Саудитска Арабия за спорт и култураКралството е готово да плаща на Лионел Меси 400 милиона долара годишно по време на залеза на кариерата му - поредният ход на управляващите, които влагат милиарди в спорт и изкуство, за да стимулират туристическата индустрия

Кралството е свидетел на поредица либерални реформи, откакто престолонаследникът принц Мохамед дойде на власт. Те разрешават забранени преди неща като шофиране на жени, отваряне на киносалони и организация на музикални фестивали.

Алкохолът в Саудитска Арабия обаче винаги е бил тема табу - докато ръководството на страната иска да я модернизира и да привлече повече туристи и чуждестранни инвеститори, то също така трябва да не разстройва местното население, повечето от което е дълбоко религиозно, коментира CNBC.