Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да инвестира в техни спортни съоръжения в замяна на обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Офертата на саудитците е валидна, ако те се съгласят три четвърти от всички мачове да се проведат на стадиони в богатата на петрол страна от Персийския залив, разкри POLITICO.

Тази щедра оферта — вероятно става дума за милиарди евро за строителство – е била обсъдена в частен разговор между Мохамед бин Салман, престолонаследника на Саудитска Арабия, и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през лятото на 2022 г., твърди високопоставен служител.

Друг негов колега, запознат с частните преговори за кандидатурата, свидетелства пред изданието, че Саудитска Арабия е готова да „поеме изцяло разходите“ за домакинството на Гърция и Египет, но 75% огромния турнир с участието на 48 отбора да се проведе в Персийския залив.

Двата източника на POLITICO не знаят дали офертата е била приета, но трите страни работят по съвместно предложение за домакинство на турнира през 2030 г., ход, който предизвика ответна реакция срещу Гърция.

Предложението на Рияд за огромни капиталовложения към Гърция, ще подхрани критиките, че Саудитска Арабия ефективно се опитва да използва астрономическото си богатство, за да купи Световната купа, като създаде трансконтинентална коалиция и да се възползва умело от системата за гласуване.

В опит да убедят членовете на световния ръководен орган на футбола ФИФА в предимствата на водената от Саудитска Арабия кандидатура, предложеният турнир ще включва мачове на три континента, осигурявайки географски баланс. Кандидатурата за Световно първенство единствено на територията на Близкия изток едва ли ще успее само осем години след като Катар беше негов домакин през 2022 г.

Основните съперници на саудитците са съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Украйна от Европа и южноамериканска кандидатура от Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили.

Саудитска Арабия строи ски курорт в пустинята за 500 млрд. долара Ски курортът под името Trojena трябва да бъде завършен за Зимните азиатски игри през 2029 г., за които страната се кандидатира за домакин

Решението за домакинството на Световното първенство през 2030 г. се свежда до публично гласуване на целия Конгрес на ФИФА, съставен от повече от 200 асоциации-членки от целия свят. Ако африканските държави, привлечени от присъствието на Египет и саудитските инвестиции за Африка, се обединят зад кандидатурата и азиатските нации направят същото, докато Гърция привлече на своя страна някои европейски гласове, предложението на саудитците има големи шансове да спечели.

POLITICO потърси коментар от трите правителства за коментар, но той бе отказан. От ФИФА направиха същото.

Нов световен ред

Провеждането на Световната купа би било кулминацията на амбицията на Саудитска Арабия да доминира в големи спортни събития. Успехите на тази стратегия включват спечелване на правата за домакинство на Световно първенство по бокс, Европейско футболно състезание и автомобилни състезания от Формула 1 и собствен голф турнир. Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия купи известен английски футболен клуб и страната ще бъде домакин на Купата на Азия по футбол за първи път през 2027 г.

Но желанието на Саудитска Арабия да бъде домакин на Световната купа по футбол надхвърля причините за спортен престиж, според регионален експерт.

„Саудитска Арабия стратегически се опитва да се позиционира като афроевразийски център – център на новия световен ред. Това би позволило на страната да упражнява значителна власт и влияние в обширна географска област, което се стреми да постигне чрез изграждане на отношения с ключови партньори. Организирането на Световно първенство с Египет и Гърция не е нито щедрост, нито алтруизъм. То е по-скоро част от по-широк план, който правителството в Рияд осъществява с подаряването на стадиони“, коментира Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в Skema Business School в Париж.

Синдала – островът, който ще стане топ туристическа дестинацияОстров Синдала в Червено море - един от най-важните проекти от националната туристическа стратегия на Саудитска Арабия, ще приема туристи от началото на 2024 г.

Ходът на Саудитска Арабия да бъде домакин на турнира предизвика отвращение сред наблюдателите на правата на човека, които посочват бруталното отношение на страната към LGBTQ+ общността и работниците мигранти.

„Репресиите в Саудитска Арабия не трябва да бъдат възнаградени със Световно първенство по футбол. Докато страната дискриминира LGBTQ+ хората и наказва жените за тяхната активна позиция и не защитава работниците мигранти, които биха построили по-голямата част от новите стадиони и съоръжения, тя не може да изпълни изискванията за правата на човека, които ФИФА споделя”, категоричен е Минки Уордън, директор на глобалните инициативи в Human Rights Watch.

Световното първенство в Катар през 2022 г. беше помрачено именно заради критиките за отношението ѝ към работниците мигранти.

Футбол, Формула 1 и може би Олимпиада: Как Катар и съседите му перат имиджСветовното по футбол не е единственото събитие, заради което страните от Близкия изток са обвинявани в

Лоши спомени

В Гърция инвестициите за спортна инфраструктура е деликатна тема, те се възприемат като пример за правителствената разточителност.

През 2004 г. Атина беше домакин на Олимпийските игри, за които бяха усвоени около 9 милиарда евро. Голяма част от инфраструктурата обаче беше изоставена след угасването на олимпийския огън.

Страната изпадна в продължила десетилетие депресия, трябваше да прибегне до спасителни програми, за да избегне фалита. Разточителството за Олимпийските игри се превърна в източник на гняв за гърците, които се усъмниха дали именно те не тласнаха страната към рецесия. Близо две десетилетия оттогава много от 30-те съоръжения са неизползвани, а някои дори разрушени.

Откакто дойде на власт през 2019 г., гръцкото консервативно правителство на Нова демокрация се стреми да задълбочи връзките със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, като отговор на експанзионистичната политика на големия съперник Турция в региона.

Мицотакис е посещавал Рияд многократно, Гърция е доставяла военна техника и войници на Саудитска Арабия, а през юли миналата година Атина стана първата столица на ЕС, посетена от принц Мохамед бин Салман, след като стана ясно, че лично той е одобрил убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги, според разсекретени данни от американското разузнаване.

Саудитска Арабия откри две нови находища на природен газ Страната иска да увеличи добива и да освободи повече количества суров петрол за износ

Саудитският лидер, станал „симпатичен” на Запада, покрай енергийна криза, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна, подписа редица двустранни споразумения в Атина миналото лято, като същевременно обеща да превърне Гърция в енергиен център за разпространение на „зелен водород“.

Саудитска Арабия традиционно поддържа тесни дипломатически връзки с Египет. Бин Салман се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Кайро миналия юни, където подписа инвестиционни сделки на стойност милиарди евро и обсъди „двустранно регионално сътрудничество“.

Решението за домакинството на Световното първенство през 2030 г. ще бъде взето през 2024 г., като процесът на наддаване ще започне официално по-късно тази година.