Миннодобивната компания Rare Earths Norway съобщи, че е открила най-голямото доказано находище на високо ценените редкоземни елементи в Европа, което може да се превърне в преломен момент както за скандинавската страна, така и за целия регион.

Едно от малкото находища, които не са собственост или не се контролират от Китай, това откритие се счита за добре дошъл стимул за стремежа на Европа да прекъсне доминиращата позиция на азиатския гигант в областта на редкоземните елементи. Особено като се има предвид, че търсенето на редкоземни елементи и важни минерали се очаква да нарасне експоненциално през следващите години с ускоряването на прехода към чиста енергия.

В изявление от 6 юни, цитирано от CNBC, Rare Earths Norway заявява, че нейният карбонатен комплекс Фен в югоизточната част на страната разполага с 8,8 млн. метрични тона общо редкоземни оксиди (TREOs) с разумни перспективи за икономически добив. В рамките на TREOs, които се считат за жизненоважни за глобалния преход от изкопаеми горива, компанията твърди, че има приблизително 1,5 милиона метрични тона редки земни оксиди, нужни за производството на магнити, които могат да се използват в електрически превозни средства и вятърни турбини.

Откритието засенчва огромно находище на редкоземни метали, открито миналата година в съседна Швеция.

Алф Рейстад, главен изпълнителен директор на Rare Earths Norway, коментира, че откритието във Фен представлява „голям етап“ за компанията.

„Важно е да се има предвид, че днес в Европа няма абсолютно никакъв добив на редкоземни елементи“, припомня Райстад.

Една от целите на Закона за критичните суровини на ЕС е до 2030 г. да се добиват поне 10% от годишното търсене на редкоземни елементи в рамките на блока и Rare Earths Norway заявява, че се надява да допринесе за постигането на тази цел. Компанията посочва също така, че друго находище на редкоземни елементи - в Телемарк, на около 210 км югозападно от Осло - вероятно също ще подчертае позицията на Норвегия като неразделна част от европейската верига за създаване на стойност от критични суровини.

Редкоземните елементи са „по-важни“ от петрола и газа

Международната агенция по енергетика е категорична, че настоящото предлагане на редкоземни метали не отговаря на това, което е необходимо за трансформиране на енергийния сектор. Това е така, защото съществува сравнително висока географска концентрация на производството на много елементи за енергиен преход. Повечето редкоземни елементи се намират в Китай, като според оценките на втората по големина икономика в света се падат 70% от световния добив на редкоземни руди и 90% от преработката им. През 2022 г. Китай е най-големият партньор на ЕС за внос на редкоземни елементи, като на него се падат 40% от общия внос на база тегло.

В перспектива Rare Earths Norway заявява, че проучвателните работи в комплекса ще продължат, като допълнителни сондажи са планирани за следващия месец. Компанията добавя, че работи за разработване на първия етап на добива до 2030 г.

Запитан дали смята, че откритите ресурси могат да се считат за по-ценни от норвежките доставки на нефт и газ, Рейстад от Rare Earths Norway отговаря: „Не са по-ценни, но не трябва да се забравя, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече заяви, че литият и редкоземните елементи скоро ще бъдат по-важни от нефта и газа. Така че този добив ще бъде по-важен, но няма да има същата стойност, разбира се“.