"Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни."

Това заяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, след проведените преговори с представители на ДПС за съставяне на правителство, съобщава БТА.

"България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите", отбеляза Сачева.

"Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие", отбеляза тя и допълни, че резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност.

"Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане".

От ГЕРБ преговарят за правителство с четиригодишен мандат, допълва БНТ.

"Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики."

Сачева е категорична, че премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ.

Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, отговори тя на въпрос каква ще е фигурата на министър-председател. Посочи, че искат да направят нещо, което е устойчиво, а то не почива нито на разговори за личности, нито на математически мнозинства, минава единствено и само през политики.  

Относно възможността Йорданка Фандъкова да бъде председател на 50-ото Народно събрание, Сачева коментира, че Фандъкова е доказала многократно както своите качества на управленец, така и своята диалогичност и качества на политик, на човек, който наистина търси съгласие, така че тя би била подходяща за много позиции. 

Относно разпределението на местата в пленарната зала, Деница Сачева коментира, че е имало известни спорове.

"Най-голям дебат имаше дали да останем или не в тази зала, това ни забави", добави тя. От ИТН са продължили да настояват парламентът да се премести в старата сграда, но в крайна сметка остават в новата. Партиите са постигнали съгласие за разпределението на местата в пленарната зала, като от "Величие" са се съгласили да нямат излаз на първия ред. 

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По-рано днес от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция.

От „Възраждане“ разпространиха позиция, в която се казва, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на „Възраждане".

Първото заседание новоизбраното 50-о Народно събрание ще бъде от 9:00 часа на 19 юни 2024 г., стана ясно след указ, издаден от президента Румен Радев днес.