Центърът за обществени и политически изследвания и проучвания Gallup публикува първи прочит на електоралните профили при проведените вчера избори за национален и европейски парламент.

Новата формация, преминала 4-процентната бариера за представителство в Народното събрание - „Величие“, формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове, сочат данните на агенцията.

Делът висшисти доближава две трети от гласувалите. Ясно изразени са активните икономически възрасти.

Една четвърт от гласовете на „Величие“ явно се дължат на гласували преди това за „Възраждане“, останалите идват от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували.

По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията закономерно напомня като че ли най-много структурата на вота за „Възраждане“ и ИТН.

Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници:

Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%. Колонка „Общо“ и в двете таблици се разглежда във вертикала – за ориентир.

Електоралният спад при повечето формации е ясно изразен, включително и при победителя ГЕРБ, но е най-видим при ПП-ДБ.

Декларациите на участвалите в екзитпол показват, че може би около 200 000 гласоподаватели на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват.  От гласувалите една трета са дали гласа си за различни други формации, различни от ПП-ДБ, допълват от Gallup.

За сравнение, при ГЕРБ този дял на разсейване е само 16%. Но общо излезлите гласоподаватели, които миналия път са гласували за ГЕРБ, са около половин милион, т.е. повече от 100 000 привърженици в миналите избори на ГЕРБ сега са останали вкъщи.

Партиите запазват обичайните електорални профили – с повече възрастни при БСП, повече столични гласоподаватели при ПП-ДБ, областни при ГЕРБ и т.н. Ако има някаква промяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за ДПС, тя изглежда минимална.

„Не подкрепям никого“ отново се оказва предпочитана опция при вота най-вече на по-млади хора.