И последната възможност за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание беше изчерпана днес.

Това се случи в президентството, след като държавният глава Румен Радев връчи папката с третия проучвателен мандат на „Има такъв народ“, а ръководството на партията я върна празна, само няколко секунди по-късно.

Аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група. Да, най-малобройната, но и демонстрирала неведнъж ясни и последователни позиции. Връчвам ви този мандат с две ясни опции – да го върнете до седмица, ако е изпълнен с кандидат за министър-председател или да го върнете още сега, обясни президентът.

„Има такъв народ“ беше представена от председателят на парламентарната група (Тошко Йорданов, заместник-председателят Ивайло Вълчев и секретарят на парламентарната група Станислав Балабанов.

Уважаеми, г-н президент, благодарим Ви за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията.

Мнозинството, което прие тези промени и правителството, което управлява през тези 9 месеца, ние сме определили като вредно и декларирахме че трябва да се отива на избори, там да решава суверенът. Вчера чухме, че изборите „за съжаление“ щял да решава народът – ние мислим че изборите са най-висшата форма на демокрация, заяви Ивайло Вълчев.

Той допълни, че връща папката празна, с неизпълнен мандат, защото това е най правилното за България.

Един от най-големите пороци на отиващото си управление беше драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите, и сглобката, която се сътвори впоследствие. Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това свършва, ще послужи за един урок на всички, че за говореното на едно по време на избори и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена, заяви президентът, цитиран от БТА.

Веднага след „традиционното кафе“ с партиите започвам среща с всички потенциални министър-председатели - днес, утре, ако се наложи и в почивни дни, допълни той.

Отложил съм и наситената си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен, заяви Румен Радев.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях, припомня БТА.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

"Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

"Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво", коментира Борисов и помоли през медиите президента да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно.

"Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ- в името и за благото на хората, отговори лидерът на ГЕРБ на въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани от държавния глава за служебен премиер. 

Попитан какво ще стане със служебния министър-председател и възможна ли е конституционна криза, Борисов отговори: "Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил". 

"Ако отиваме към избори, времето на кампанията да се използва да бъдат откроени важните неща за българските граждани, реформите, начинът, по който да се случат, за да си дадем шанс след изборите да се върнем с уважение един към друг, с ясен ангажимент какво искаме да направим и да не позволим манипулациите, разделението да вземат превес".

За това призова вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, цитирана от БТА.  Тя благодари на премиера в оставка акад. Николай Денков, че „с него никога не надвишихме границата, от която разговорът между нас щеше да стане невъзможен“.

Габриел отбеляза важността на политическата култура на диалог и уважение към другия, въпреки това тя добави, че всички сме станали свидетели на това какво се случва, „когато по време на преговорите получаваш условия, които се променят всеки ден, когато по време на преговорите стане ясно, че нямаме ясна точка, до която да достигнем заедно“.

Попитана дали президентът е поставен пред стеснен избор за служебен премиер с промените в Конституцията, Габриел заяви, че не може да отговаря от името на президентската институция. В този момент е най-важно всеки да остане с уважението към институцията и нейните компетенции, каза още Габриел.  

В момента президентската институция трябва да се концентрира в разговорите с потенциалните бъдещи служебни премиери, така че да не изпуснем датата, да може „две в едно“ да се случи.

Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Според него връщането днес на третия мандат дава възможност да спестим сто милиона лева допълнително на българските данъкоплатци. Попитан за предложението на Бойко Борисов да се разберат и отидат заедно с предложение при президента, за да се избегне конституционна криза, Петков посочи, че всеки трябва да си поеме отговорността по Конституция.

По думите му в момента е ред на президента. Каза, че не е съгласен сега, докато е мътна водата преди избори, кампании и така нататък, „да се опитваме регулаторите на бърза ръка да се направят“.

Договорът и споразумението, което имахме и предлагахме на ГЕРБ, което не се подписа от тях, беше да има една много ясна прозрачна процедура. Ние няма да се съгласим сега на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясна процедура, а това отнема време, каза още Петков и заяви, че няма да стане "в мътна вода риба да се лови".

Надявам се, че сега в разговорите между президента и служебните премиери всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорността, отбеляза Петков в отговор на въпрос. Според него тук не е въпрос само на желание – и ставаш служебен премиер, тук е и на отговорност. Петков изрази надежда тези консултации да се случат в сравнително ускорен порядък.

Попитан притеснява ли ги възможността служебен премиер да е Росен Желязков или Димитър Главчев, Петков коментира, че гледайки различните варианти за премиер, ги притеснява, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица и по думите му това е, което ще борят занапред.  Това, което се случва в момента, е, че много от тях са свързани политически, но да, това беше борбата – да направим всички тези институции, които не са тясно политически, да са с експерти, които са непартийни, добави той.