Преговорите за коалиционно споразумение и нов ротационен кабинет между най-голямата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС и партньорите ѝ от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се провалиха.

Това стана ясно след като във вторник номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а малко по-късно от ПП-ДБ обявиха, че списъкът ѝ с номинирани кандидати за министри не е съгласуван с тях.

Членове на ПП-ДБ коалицията, чиито имена фигурират в състава за проектокабинет, заявиха, че не са дали съгласие да участват в него - и че ще поискат имената им да бъдат оттеглени.

Какво каза Габриел пред Радев и след това

„България преди 9 месеца имаше нужда от стабилност и ние отстъпихме мандата в името на националния интерес“, заяви номинираната за премиер от ГЕРБ пред президента.

Тя каза, че ясно е показала с какво няма да направи компромис - с това водещи за нея да бъдат Конституцията на България, върховенството на закона и правото, най-добрите демократични практики - публичност и прозрачност. Посочи, че водещи принципи за нея ще продължат да бъдат доверието и диалогът. „За да върви държавата напред, е нужен диалог“, каза Габриел при връчването на мандата.

След това пред журналисти Мария Габриел заяви, че е предложила състав на кабинет, в който няма нито едно непознато име. По думите ѝ страната няма нужда в този момент да бъде тласната към нови избори.

След като Габриел уточни, че още преди два дни е подписала споразумението с ПП-ДБ, Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ-СДС допълни, че документът вчера в 18:00 часа е бил одобрен от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, а останалите лидери от коалицията ПП-ДБ са отказали да го подпишат.

От ПП-ДБ призоваха президента да оттегли указа си

Междувременно в следобедните часове президентът Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

От ПП-ДБ призоваха президента да го оттегли.

„Господин президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви да оттеглите указа си“, заяви на брифинг лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов, който е един от лидерите в коалицията ПП-ДБ.

Той призова председателят на парламента да не включва в дневния ред на Народното събрание точка за избор на ново правителство, защото "това е скандал и нарушение на Конституцията".

„Такъв прецедент в най-новата българска история не имало“, коментира Атанасов. Той посочи, че през целия период на преговори са били изключително добронамерени, водени от желанието си да създадат ново правителство на България. „Голямата част от българското общество не желае предсрочни избори“, каза Атанасов.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов заяви, че са били готови да преговарят с ГЕРБ-СДС, докато стигнат до решение. По думите му през цялото време преговорите са били добронамерени. „Ние търсихме компромиси, Пеевски и Борисов развалиха всичко“, каза председателят на "Да, България".

„Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които гарантират роля на "Движението за права и свободи" и на г-н Пеевски специално на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с две трети мнозинство“, каза Христо Иванов. Допълни, че са били предлагани текстове, според които само "ярко евроатлантически партии" ще могат да участват във формирането на тези мнозинства, което, според Иванов, е било насочено към това да се подсигури роля на ДПС.

„В петък, когато видяха, че това няма да могат да го договорят с нас и разбраха, че не могат да взривят процеса на това основание, те започнаха да търсят всякакви други поводи да взривят процеса. Тогава отказаха да продължат разговорите на експертно ниво по отношение на законодателната програма“, обясни Христо Иванов. Посочи, че процесът на преговори е бил прекъсван няколко пъти и напускан без обяснения защо.

„Ние нямаме подписано споразумение, те не могат да ви покажат подписано споразумение“, категоричен бе Иванов. Той настоя, че от ГЕРБ-СДС са прекъснали преговорите днес, без да има нужда от това, тъй като това е първият ден от седемдневния срок на проучвателния мандат.

Христо Иванов добави:

Републиката се връща с гръм и трясък в най-дълбоката вода на правителствената криза и то не по наша вина, и не по наша воля.

Несъгласуван проектокабинет

Проектокабинетът не е съгласуван с ПП-ДБ, каза премиерът в оставка Николай Денков в началото на пресконференцията след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ. Допълни, че немалка част от номинираните за министри не са дали съгласието си да участват в този кабинет, включително и лично той.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че са загубили доверие в Мария Габриел

"Мария Габриел се поддаде на натиска на Борисов и на Пеевски", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той добави:

Госпожа Габриел показа, че няма качества за премиер, жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам, защото не се появи нито веднъж да преговаря с нас, не вдигаше телефона, нямаше го.

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история", добави другият съпредседател на ПП Асен Василев. "Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие", коментира той и добави:

Това е акт или на наглост, или на безпардонност или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на една държава не може да си позволи.

Василев нарече поведението на ГЕРБ "селски тарикатлъци", въпреки декларациите на Габриел за доверие и прозрачност. Той определи номинираната от ГЕРБ за премиер като „Най-новото и най-красивото лице на мафията в България.“

Как реагираха парламентарно представените партии

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски обяви, че предложеното от ГЕРБ-СДС правителство ще получи подкрепата на ДПС.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов предложеният министерски състав е изключително слаб, прогнозирайки, че така предложеното правителство ще изкара най-много до есента. „В най-добрия случай - септември – октомври“, уточни Костадинов.

Тезата на "БСП за България" е, че ябълката на раздора са министерствата на отбраната и на енергетиката. Става дума за министерствата, „в които има доста по-голям ресурс“, каза на брифинг Христо Проданов, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България". "Само преди 24 часа те анонсираха точно същия кабинет и тогава ПП-ДБ казаха, че е неприемлив за тях. Ако те утре гласуват този неприемлив за тях кабинет, това означава предателство за техните избиратели", каза Проданов.

Единственото правилно нещо е да се отиде на избори, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Указът на президентаняма отношение към структурата и състава на кабинета

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в отговор на въпроси дали президентът Румен Радев ще се съобрази с искането на ПП-ДБ да оттегли своя указ, който изпрати днес до парламента във връзка с конституционната процедура по чл. 99.

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател, става ясно още от съобщението, цитирано от БТА.