Мария Габриел, номинирана за министър-председател от първата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС, върна изпълнен мандата на президента Румен Радев.

За разлика от вчера, когато получи мандата в присъствието на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и премиера в оставка Николай Денков, при връщането му Габриел беше придружавана само от преговорния екип на ГЕРБ, включващ Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Спрямо досегашния кабинет в предложения списък на министри има следните промени:

Христо Гаджев е предложен за министър на отбраната на мястото на Тодор Тагарев, за когото "ПП-ДБ" настояваха да остане на този пост.

Жечо Станков поема енергетиката на мястото на Румен Радев.

Валентин Мундов е предложен за министър на електронното управление.

За министър на иновациите е предложен Росен Желязков.

За министър на здравеопазването - Катя Панева.

Околната среда поема Ивелина Василева.

"Предложила съм състав на кабинет, в който няма нито едно непознато име", заяви пред журналисти Габриел, след като върна на президента Румен Радев изпълнен мандата за съставяне на правителство.

На въпрос на журналисти за споразумението, което беше посочено в неделя вечер от "ПП-ДБ" като истинската причина за отдръпването на ГЕРБ от постигнатото дотогава съгласие, Габриел каза, че го е подписала още вчера. Рая Назарян, член на преговорния екип, каза след това, че в 18 ч. вчера споразумението е било одобрено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и подписано от него и Мария Габриел. "След половин час останалите лидери от коалицията отказаха да подпишат", заяви Назарян.

Денков: Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС

Към 17:30 ч. депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се събраха в централата на ул. "Кърниградска" за заседание на парламентарната група.

Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, който да е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България" и споразумението не е съгласувано с нас.

Това коментира преди началото на заседанието премиерът в оставка Николай Денков, който пристигна заедно с лидерите на коалицията Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, предава БТА.

Нека се съберем и да обсъдим, защото сме изненадани от това, което беше предприето от Мария Габриел. Съгласие за това, което прави Габриел, няма, добави Атанас Атанасов.

Предстои гласуване на кабинета в парламента

Правителството трябва да бъде одобрено от повече от половината депутати, присъстващи в пленарната залата по време на предстоящото гласуване. ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат общо 132 гласа.

По този повод социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова коментира пред БНТ, че все още остава отворена вратата за предсрочни избори. Дали правителство ще има зависи от отношенията между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", които още не са коментирали състава на кабинета, а вчера са то определили за неприемлив, посочи тя.

"Трудно е да кажеш, че едно нещо е било неприемливо вчера, а приемливо днес. Това е и послание към техните избиратели", каза Димитрова.

Социологът добави, че съставът на правителството дава възможност на ГЕРБ да излезе от изолацията и в международен аспект. "Взетите от тях министерства, които са един мост на България към партньорите и които са свързани с реализация на важни проекти и политики, говоря за енергийното в момента там е тежестта на ГЕРБ и те придобиват по-голяма степен на влияние", коментира Димитрова.

Ето и пълния списък с членовете на новия Министерски съвет, предложен от Мария Габриел на президента Румен Радев:

Министър-председател и министър на външните работи - Мария Габриел

Зам. министър-председател по европейските въпроси - Николай Денков

Министър на финансите - Асен Василев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева

Министър на енергетиката - Жечо Станков

Министър на регионалното развитие и благоустройство - Андрей Цеков

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на културата - Кръстю Кръстев

Министър на правосъдието - Атанас Славов

Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков

Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на здравеопазването - Катя Панева

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на електронното управление - Валентин Мундов

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев