Проектокабинетът не е съгласуван с "Продължаваме промяната – Демократична България".

Това каза премиерът в оставка Николай Денков в централата на ПП-ДБ. Той допълни от името на коалицията, че немалка част от номинираните за министри не са дали съгласието си да участват в този кабинет, включително и лично той. Заяви, че е подготвил декларация, че не е съгласен да бъде предлаган за министър. Не искам да бъда номиниран в този Министерски съвет, категоричен беше Денков.

Изрично казахме на колегите от ГЕРБ-СДС, че след като приключат преговорите, имаме нужда от няколко часа, за вземане на решение, посочи още Денков. "Бяхме готови да преговаряме, докато постигнем съгласие,ГЕРБ напуснаха преговорите и отидоха при президента. Всичко това ни кара да смятаме, че не е имало намерение реално за преговори", добави той.

Атанас Атанасов също заяви, че този състав на правителството не е одобрен, както и че не е подписано споразумението за управление.

"Мария Габриел се поддаде на натиска на Борисов и на Пеевски", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Госпожа Габриел показа, че няма качества за премиер, жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам, защото не се появи нито веднъж да преговаря с нас, не вдигаше телефона, нямаше го", каза Петков

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история", добави другият съпредседател на ПП Асен Василев. "Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие", коментира той. "Това е акт или на наглост, или на безпардонност или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на една държава не може да си позволи", заяви Василев. Той нарече поведението на ГЕРБ "селски тарикатлъци", въпреки декларациите на Габриел за доверие и прозрачност.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че са загубили доверие в Мария Габриел. Асен Василев я определи като „Най-новото и най-красивото лице на мафията в България.“

Междувременно президентът Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател Мария Габриел, стана ясно от прес отдела на държавния глава.