"Продължаваме промяната - Демократична България" ще върнат мандата на президента неизпълнен.

Ще върнем папката празна, каза в ефира на бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

В 15 ч. днес държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), припомня БТА.

Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува това решение с 226 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" (от ПП-ДБ).

Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери, допълни Петков.

Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна, каза Петков.

"Аз съм много горд, вчера някои хора се опитваха да казват - "вие се молите". Въобще не се молим. Това, което се опитахме да покажем, е какво означава да си спазим думата и какво значи да правиш нещо с чувство за дълг. Направихме го. Получихме поредната щуротия там, седем страници измислени текстове от ГЕРБ и тези хора показаха, че не могат да си държат на думата. Ние не го очаквахме и сега отиваме с чиста съвест да върнем втория мандат", коментира Петков.

"Особено на финалната права се видя, че от другата страна нямат никакво желание за реформа в службите". Това каза съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов в „Денят започва“ по БНТ.

Коалицията ПП-ДБ беше съсредоточена основно върху изработването и търсенето на общо съгласие върху споразумение за общо управление, там катастрофирахме, коментира Атанасов.

Той припомни, че още от самото начало на съвместното управление е поставил въпроса, че е наложително да се направи сериозна реформа в сектора за сигурност.

„Аз бях този, който настояваше да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми това нещо да се случи и знаете ли какво получих насреща - разработка от Военното разузнаване. По няколко канала от народни представители от ГЕРБ и ДПС бях сигнализиран за това че е изпратена в прокуратурата от Военното разузнаване преписка с обвинения за това че с колеги съм обсъждал конкретни промени в службите за сигурност“, допълни той, цитиран от БТА.

 Това го знам от три месеца, не исках да го коментирам, знаех, че един такъв факт ще доведе до публични сътресения и сблъсъци, каза още Атанасов и увери, че информацията му категорично е достоверна.

Той попита и защо точно през тези хора е бил сигнализиран. Смята, че това е, за да бъде „сплашен“ и да му се каже „не се занимавай с това“. Според Атанасов в това има политическа санкция и въпросът е от кого.

Отговорността за това че отиваме на предсрочни парламентарни избори е категорично на ГЕРБ, заяви той.

"ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции. Ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението, каза той. Проблемът за управлението на МВР беше сложен на масата още първия ден, когато сядахме на преговорите", каза Атанас Атанасов.

"Направихме всичко, което е необходимо, да имаме правителство в понеделник". Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, за Атанас Атанасов, за Кирил Петков, за Асен Василев, с които девет месеца сме защитавали едни и същи каузи, министри и политики. И всички сме казвали, че сме свършили добри неща", посочи Борисов.

Петък, събота, неделя – можеше да имаме правителство и в понеделник да го гласуваме, коментира той и уточни, че е проявил разбиране, че без Асен Василев не може да съществува правителство и че „Продължаваме промяната“ (ПП) няма как да се откажат от него.

Втори компромис енергетика, трети компромис отбрана, зачеркнах собственоръчно тези имена, четвърти компромис електронното управление, изброи лидерът на ГЕРБ.

"И те продължиха до последно да настояват за вътрешно министерство, знаейки, че по този начин, излизайки аз от преговорите с отстъпка и за вътрешно, и министерствата на енергетиката, отбраната, електронното управление, съсипвам ГЕРБ", коментира още Борисов.

Ние направихме всички тези компромиси в понеделник да имаме правителство, подчерта той и допълни, че ДПС не е участвала в нито един миг в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Попитан дали след изборите е възможна "нова сглобка", той отговори: Мисля, че висша форма на демокрацията е след изборите хората да определят кой трябва да управлява и как да се управлява. Затова е хубаво да мислим, когато има избори, а не след това.