"С решение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС."

Това съобщи от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

"Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца, посочи още той. Обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.

Атанасов поясни, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които са поели публично преди девет месеца.

"Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме последния шанс, който ни дава Конституцията, и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори", добави съпредседателят на ПП-ДБ.

Той подчерта, че при отказ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента. Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента, допълни Атанасов.

След изявлението на Атанас Атанасов, последваха разгорещени дебати между парламентарните групи в залата.

"Има нещо много просто, сложено на масата – споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система, реално, през прозрачен процес, не на хартия".

Това заяви съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков по време на дебата.

"Ще бъде най-голямата грешка, ако прочетеното от Атанас Атанасов предложение бъде обявено като молба", подчерта той. И призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца, защото, по думите му, в политиката и в живота най-важното нещо е да спазваш думата си.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг. И колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии", обяви Петков.

След приключването им, с 226 гласа "за", без против и един "въздържал се" (от ПП-ДБ) Народното събрание реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) приключва неуспешно.

Проектът на решение беше внесен вчера от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет, припомня БТА.

"Ясно е, че отиваме на избори", заяви председателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде БТА. Всичко друго, което се случва, е фарс и мъка, допълни той.

Пеевски припомни, че формацията не се е намесвала в преговорите, освен по отношение на споразумението в частта с конституционното мнозинство за тези органи, които изискват 160 гласа. Отговори и на репликата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото ПП-ДБ са близки с ДПС. Според Пеевски това са заигравки и той лично, и Борисов са били свидетели на всичко, случило се през последните девет месеца.

"Истината е, че българинът не е изморен да ходи на избори, българинът е отвратен от това, което се наблюдава през последните години - срамни коалиции, безпринципно молене и днес видяхме за пореден път апогея на това, което наблюдаваме в последните 35 години". Това заяви Цончо Ганев от "Възраждане", цитиран от БТА.

Той коментира, че коалицията между "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС е "срамна".

"Стигаме до там, че наглостта е безпределна и ставаш, за да обясняваш, как трябва да се спазва мъжката дума. Къде беше мъжката дума, когато обясняваше на собствените си избиратели, че Борисов трябва да е в затвора, Пеевски трябва да бъде изкаран от всякъде и да си понесе последствията по Магнитски", попита Цончо Ганев говорилия преди него Кирил Петков.

Междувременно, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви по време на разискванията в парламента, че БСП няма да участва в разговори да подкрепи втория мандат и не иска да получава третия.

На базата на опита предупредихме, че диалог с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е невъзможен, поради тяхната убеденост, че по изконно право им се полага всичко, заяви Павела Митова от „Има такъв народ“ (ИТН) по време на дебата във връзка с отказа от мандат на Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

.Според ИТН дебатът е ненужен, тъй като волеизлиянието на кандидата за премиер Мария Габриел е достатъчно. Към ПП-ДБ – така не се прави, обърна се Павела Митова към представителите на формацията, цитирайки думи на премиера в оставка Николай Денков.

"Много неща казахте, откровено лъжехте – партньорите, себе си, българското общество, затова сега е добре да си понесете последствията:, добави представителят на парламентарната група на ИТН, цитирана от БТА.