„Обещанията трябва да се спазват“.

С това изречение започна краткото обръщение на премиера в оставка акад. Николай Денков, което той направи тази вечер в ефира на БНТ.

Денков подчерта, че за 9 месеца България е имало правителство, което е постигнало много, включително напредъка по присъединяването към еврозоната и приемането ни в Шенгенското пространство.

Съгласихме се, че правителството е със срок от 18 месеца, като след 9 месеца ще се ротират премиерите, а смяната на министрите ще е по взаимно съгласие между мен и Мария Габриел, обясни Денков и допълни:

Аз спазих обещанието си.

„Преговорите показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяната на министри. Изработихме споразумение, което беше публикувано – за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. Ние сме готови да го подпишем“, заяви още Денков.

„Призовавам ГЕРБ-СДС вместо да хвърлят държавата в хаос, нека да спазим дадената дума и да направим ротация с премиер Мария Габриел и същия състав министри. Ще се отметнете ли от нея – решението е ваше“, допълни Денков.

Припомняме, че по-рано днес Мария Габриел заяви, че оттегля кандидатурата си за министър председател и ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

"Разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря за търпението, аргументите и обсъжданията", заяви тя.

Специално благодари на акад. Денков, с когото "не прекрачихме граници, след които разговорът помежду ни би бил невъзможен.

Допълни, че компромисите са били за министерствата на отбраната и на енергетиката. По думите ѝ обаче е постъпило ново искане - за министерството на вътрешните работи.

В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи. И за това ние тук казваме „не“ – „не“ на постоянните нови условия и „не“ на нови и нови условия.

"В опцията за избори искам да кажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас – дали ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, дали ще се манипулира мнение, или ще си дадем време ясно да откроим какво искаме за страната и ще се отиде на преговори след изговори с уважение към другия и с ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза също Габриел.

Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта тя. Попитана и за третия мандат, Габриел каза: „Отговорът е „Не“.