Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори.

Това заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ Мария Габриел, номинирана за министър-председател с първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС.

„Преди 9 месеца в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност. Затова за мен е много важно решението да направим всичко възможно България да не отиде на избори да бъде изпълнено със съдържание“, допълни Габриел.

Тя обясни, че с предаването на изпълнен мандат на президента Румен Радев е дала шанс преговорите да продължат до последния момент, защото и по Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува в Народното събрание.

„Ротацията беше един технически въпрос, водиха се преговори много дни, които оставиха усещане за изгубено време.

Във вторник, давайки списък с имена, аз исках да поема своята отговорност. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори преди да е изчерпана всяка възможност. Съжалявам, ако някой се е почувствал засегнат, но в този списък нямаше нито едно име което да не е било дискутирано“, категорична е Габриел.

Тя обясни, че още на 15 март преговарящите политически сили са имали реален текст на споразумение и състав на правителство.

Оставали са два въпроса – реформата в службите и датата, на която да се случи и следствената тайна.

Относно състава на Министерския съвет, е оставало да бъдат дискутирани още две имена – на министрите на отбраната и на енергетиката.

„Нямам нищо лично против министър Тагарев, аз посрещнах с много голям ентусиазъм неговото участие в България“, подчерта Габриел.

Тя е имала и друго предложение – да остане сегашния състав на правителството, за да си дадат преговарящите още време. Изтъкна, че е изключително важно да се намери възможност двете групи да поемат съвместно отговорността за това управление и да са равнопоставени в това правителство.

Всички заедно трябва да върнем диалога, да върнем разума и да работим за това, за което всички искаме – за България.

Габриел подчерта, че в правителството не участва само тя, а зад нея има парламентарна група с най-голям брой народни представители 69.

На въпроса получила ли е поисканото от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов извинение от страна на ПП, тя заяви:

Аз не искам лично извинение, искам извинение за две неща – за всички жени професионалисти, които отговорно заемат високи позиции и за това, че в един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя.

Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а към партията, електората, тогава е хубаво да мерим думите си, допълни Габриел.

Тя е категорична, че за нея най-важно е било да не изпрати България на избори и да даде последен шанс на преговорите. Заяви, че ултиматуми сега няма да поставя.

„Разбира се, че не тръгваме с ултиматум, а да си дадем шанс да се изслушаме и да намерим решение в името на България.

Още на 10 март стана ясно че ние различия по отношение на реформата в съдебната система, регулаторите, борбата с корупцията, нямаме. Беше ясно, че не регулаторите като такива са важни, важен е фокусът върху хората, качествата им, да бъдат независими и да работят в полза на българското общество.

Не можем да изключваме кандидати по тяхната партийна принадлежност, ние искаме кандидати с качество.“

Ангажимент към Делян Пеевски и ДПС няма, категорична е Габриел. Тя допълни, че трябва да се подхожда с уважение към всички партии в НС, защото зад тях стоят хора, които гласуват

„Не може да си затваряме очите, че има моменти, в които ролята на ДПС е била изключително важна. Ние имаме много ясна евроатлантическа ориентация“, допълни тя.

Кой ще бъде следващият ѝ ход?

„Ние искаме да имаме ясна гаранция, че в това управление, което искаме заедно да споделим, да носим отговорност, няма да има нито едно съмнение по отношение на приоритетите и че имаме механизъм за вземане на решение, който позволява и на двете парламентарни групи да имат усещането, че са равностойни партньори.“

Габриел каза, че този път срок няма да слага, от всеки един преговарящ ще зависи да не държи в неведение гражданите и партньорите.

Разговори се водят, аз оставам отворена за преговори.

На въпроса кои илюзии е загубила, тя отговори така:

„Искам да остана с илюзията, ако това е илюзия, за мен не е, че в България и с българските граждани можеш да бъдеш коректен лоялен, да съумяваш да надмогваш личния интерес над националния.

Другата илюзия – че проблеми, натрупани с години, могат да решават с ритъма, който аз обичам, а той е много по-бърз. Много важно е всички заедно в трудни моменти да оставаме вперени в голямата цел, да не се поддаваме на емоциите.“

На въпроса дали държи да бъде премиер, тя заяви, че за нея ще бъде важно да остане да работя за България и българските граждани открито, коректно и лоялно, а за това не винаги се изисква да си министър-председател.