Министри в оставка коментираха включването на имената им в проектокабинета, представен пред президента Румен Радев от Мария Габриел, предложена за министър-председател от първата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС.

"Акад. Денков каза много ясно вчера – въобще името ми не е дискутирано в процеса на преговорите", заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, цитиран от БТА. Попитан как ще коментира номинацията на Христо Гаджев за министър на отбраната, той отговори: "Нормално".

Министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев, отбелязан в списъка с министри отново за същия пост, заяви, че не е подавал декларация за отказ.

На въпрос дали би останал във формат с правителство на Габриел, той отговори: "Разбира се". Попитан дали смята, че има какво още да свърши в Министерството на културата, Кръстев каза, че работата никога не свършва.

"Много бях изненадан вчера, когато си чух името", каза спортният министър в оставка Димитър Илиев.

"Очаквах съвсем друго развитие на нещата и това, което видях, ме изненада", добави той. На въпрос дали би останал в кабинета след ротацията, Илиев каза: "Много зависи. Ако има споразумение, ако има договорка – разбира се. Ако се постигне споразумение на политическо ниво между двете коалиции, с удоволствие бих работил за българския спорт и младежките дейности", обясни той.

По думите на Илиев заседанието на правителството в оставка днес е минало в работен дух.

Това потвърдиха и министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов и министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

"Работим стриктно по програмата си, с политически въпроси не се занимаваме", каза Попов. Питайте колегите си, които произвеждат заглавия, които не отговарят на съдържанието на интервюто, коментира той в отговор на въпрос как е решил да се откаже от поста след ротацията и е препоръчал Ивелина Василева.

"Нищо не мога да ви кажа, нямам никаква информация", каза здравният министър в оставка Христо Хинков. За мен е ясно, че няма да остана, добави той.

Министрите в оставка на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на транспорта Георги Гвоздейков и на туризма Зарица Динкова запазиха мълчание пред медиите.

Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов също не коментира на излизане от заседанието днес темата за състава на проектокабинета.

Вчера част от министрите, чиито имена бяха изчетени от Мария Габриел пред президента, заявиха, че не са давали съгласие да бъдат включени в състава на правителство след ротацията, припомня БТА.

Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в парламента тази сутрин.