Не може да има правителство с първия мандат и Мария Габриел за премиер.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и финансов министър в оставка Асен Василев в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той поиска "да се започне на чисто" с преговори за втория мандат, който коалицията му ще получи от президента Румен Радев при провал на опита на ГЕРБ. Василев все пак посочи, че не е оптимист относно преговорния процес в втория мандат, но че трябва да му се даде шанс.

Веднага след участието му, в същото предаване депутатът от ГЕРБ Деница Сачева каза по повод на коментара му, че парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи Асен Василев за финансов министър.

Подробностите следват:

По повод коментара си, че Мария Габриел е „красивото лице на мафията“ по време на брифинга на ПП-ДБ вчера Василев каза: „Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в лично качество, може да се извиня. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател – това, което тя направи, е недопустимо. На кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако е засегната, се извинявам“, бяха точните му думи.

Василев посочи като аргумент, че не се извинява на кандидата за министър-председател обявения при президента Румен Радев проект на правителство от страна на ГЕРБ, без да са приключили преговорите с ПП-ДБ. Според него би било честно Габриел да каже при президента, че съставът не е съгласуван.

"Тя го обяви с идеята, че съставът е приет. Това не е честно поведение към българските граждани. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател постъпката ѝ е недопустима. Тя показа липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск.

По-рано днес Мария Габриел и Бойко Борисов поискаха извинение от ПП- ДБ за квалификациите към номинираната за премиер като условие за продължаване на преговорите.

Относно досегашните оказали се злополучни преговори Василев каза:

„Не сме ставали от масата на преговорите. От ГЕРБ-СДС станаха. Не разбрахме откъде дойде цялото това бързане. Конституцията даваше цяла седмица. Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо не се беше случвало. Мария Габриел ще го изтегли ли този кабинет? Според мен Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“, подчерта Асен Василев.

„Не зачеркнахме ние първия мандат. Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория мандат“, заяви Василев.

„Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори“, уточни съпредседателят на ПП.

Според него втората политическа сила няма да подкрепи кандидатура на Бойко Борисов за премиер.

„Не знам Кирил Петков да е преговарял с Делян Пеевски. Не съм останал с впечатление Христо Иванов да иска избори. Той до последно преговаряше и работеше по спорните текстове. Аз няма как да предложа някой да стане шеф на ДАНС. Със сигурност е имало разговори Атанас Атанасов да влезе в службите“, коментира още Асен Василев.

Той посочи, че не е обсъждано Тодор Тагарев да не е министър на отбраната.

„С този мандат е приключено. Правим опит за втори мандат. Няма постигнато съгласие за министри все още. Този списък не е съгласуван“, добави финансовият министър в оставка.

Сачева: Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи Василев за финансов министър

Веднага след участието на финансовия министър в оставка в „Лице в лице“ по bTV в същото предаване депутатът от ГЕРБ Деница Сачева обяви, че всички от парламентарната група на ГЕРБ ще последват примера на Делян Добрев и няма да гласуват Василев за финансов министър.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова дали ГЕРБ би жертвала Габриел за Василев, Сачева каза: "Не, абсолютно не. Те не са равностойни по никакъв начин - нито като политика, нито като авторитет, и не на последно място дори като отговорности и отношение към България", коментира Сачева, допълвайки относно Василев, че е била учудена от начина, по който "човек може да лъже, без да му мигне окото".