Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков направи първи публичен коментар относно окончателния провал на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат и кандидат за премиер Мария Габриел.

"Преди 9 месеца подписахме джентълменско споразумение, което включваше извършване на ротация на премиер и вицепремиер, без смяна на министри.

На 17 март Мария Габриел предложи същото – ротация на премиери без смяна на министри, но без подписване на споразумение. Вчера акад. Денков предложи ротация без смяна на министрите, но с подписване на споразумението.

Ако сравните предложенията, единствената разлика е в споразумението. Това означава, че ГЕРБ явно не са готови за реформа в съдебната система, реформа в службите и регулаторите.

Защо – не знаем дали не искат или не могат", обясни Петков.

Той допълни, че му предстои среща с цялата парламентарна група на ПП-ДБ, а след това има Национален съвет на ПП. След него ще се направи обсъждане с всички партийни структури за втория мандат и утре сутринта ще бъде обявно решение.

"Ние винаги сме били много отговорни. За следващите ни действия с втория мандат – ние си я поемаме цялата тази отговорност и ще направим правилните ходове.

Гарантирам едно – нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма", категоричен е Петков.

Припомняме, че утре сутринта Народното събрание ще заседава извънредно от 10 ч.

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с указа на президента, с който се предлага Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група и заявлението на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, че е няма да участва в парламентарната процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

По-рано днес ГЕРБ-СДС внесе проект на решение мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за приключил неуспешно.

Преди това Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.