Тоталният провал на преговорите в „некоалицията“ за сформиране на кабинет с министър-председател Мария Габриел, попадна и в полезрението на Politico.

"В понеделник бившият еврокомисар Мария Габриел оттегли кандидатурата си за следващ министър-председател на България", пише изданието и допълва:

"Оттеглянето на Габриел сложи край на двуседмичните мъчителни преговори между нейната дясноцентристка партия ГЕРБ и реформаторския антикорупционен алианс "Продължаваме промяната и Демократична България" (ПП-ДБ) в рамките на това, което трябваше да бъде договорено като ротация на правителството".

Позовавайки се на местни медии, в статията се цитира Мария Габриел, която заяви, че "координираният отказ" на 11 министри да участват в предложеното правителство "и липсата на съгласие по време на последвалите преговори обезсмислят процедурата за избор на министър-председател и кабинет. Така на практика развитието на конституционната процедура не може да завърши успешно."

Politico допълва още, че министър-председателя акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" този месец е подал оставка, като обяснява, че "той е заемал поста през първите 9 месеца от планираната ротация, а Габриел е била негов вицепремиер и външен министър."

"По-рано този месец той подаде оставка, с което теоретично проправи пътя на Габриел да стане министър-председател за следващите девет месеца.

Габриел, която преди това ръководеше ресорите "Цифрови технологии" и "Иновации" на ЕС през два мандата като еврокомисар, напусна поста в ЕС миналата година, след като беше избран за кандидат-премиер от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сега всичко това се разпадна - и като втората по големина партия в парламента, "Продължаваме промяната" е следващата на опашката, която има шанс да състави правителство.", пише изданието и допълва:

От "Продължаваме промяната" заявиха, че предложеният състав на Министерския съвет не е съгласуван с тях.

Изданието цитира думите на премиера в оставка Денков:

"Не малка част от номинираните министри не се съгласиха да участват в такъв кабинет, включително и аз; никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с такъв състав. При това положение съм подготвил декларация, в която заявявам, че не желая да бъда номиниран в този състав на Министерския съвет."

Междувременно Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната", заяви, че Габриел е показала, че няма качествата да бъде министър-председател и нанесе словесна атака по Борисов, пише Politico.

"За да бъдеш министър-председател, трябва да имаш елементарна почтеност. Трябва да имаш смелост, лидерски качества и да не се огъваш.

На мен ми е жал за нея. Срам ме е за г-н Борисов, защото през всичките тези дни той не се появи нито веднъж да преговаря с нас. Той не си вдигаше телефоните", завършва изданието, цитирайки Кирил Петков.