"Вместо да се извинят (ПП-ДБ, бел. ред.), отидоха още по-далеч". Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние сме предложили само премиер. Те не искат правителство, те продължават да си мислят, че ще стане вторият мандат. Партията е категорична, че това няма да се случи", посочи Борисов, цитиран от БТА.

И днес им даваме време да мислят и утре стават точно седем дни от преговорите, посочи той.

Попитан дали са готови да отстъпят от Мария Габриел и да предложат друг премиер, Борисов коментира:

"Защо трябва да се откажем от Мария Габриел, защото един човек я е обидил. Човек, който благодарение на нас е финансов министър. Благодарение на нашата подкрепа, ние го защитавахме девет месеца от всички вас, които го нападахте.

Моето обяснение е, че Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира и то по начин, по който да обедини всички, които не ни обичат", коментира Борисов. Той отбеляза, че е прекарал много време с него и е "изключително умен". Според Борисов Василев иска да стане "водач на тези, които не обичат" ГЕРБ.

От самото началото „Продължаваме промяната“ се опитва да саботира процеса по ротация и води страната към поредната криза, взривява и малкото равновесие. Това коментира пред Нова телевизия Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ-СДС, част и от преговорния екип за съставяне на споразумение за съвместно управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Рая Назарян, също част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, съобщи в ефира на bTV, че споразумението е одобрено от Христо Иванов и след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция.

До този момент сме показали конструктивно отношение по всички теми и въпроси, подчерта Деница Сачева.

Тя заяви още, че ГЕРБ няма да влязат в преговори за кабинет с втория мандат. Абсурдно е да говорим за каквото и да е правителство, в което участва Асен Василев. Позицията на ГЕРБ-СДС е да се работи за правителство с първия мандат и премиер Мария Габриел. Според Сачева от ПП-ДБ трябва да се обадят на Мария Габриел, да направят публично изявление и да намерят начин да продължат преговорите.

Ние друг кандидат за премиер, освен Мария Габриел, нямаме, заяви тя, цитирана от БТА.

Девет месеца работим заедно, знаем кой какво може, кой какво иска и към какво се стреми. Имаме общи цели – Шенген, еврозоната и съдебната реформа. Имаме принципно съгласие за реформа в службите“, обясни тя и попита дали датата, на която ще бъдат сменени шефовете на службите, е крайъгълният камък, който пречи на споразумението.

Имаме три от 14 точки от споразумението, които са били дискусионни. Една от точките е свързана със Закона за съдебната власт, където от нас се очаква да приемем точно този текст, който е предложен от Министерството на правосъдието без дебати. Другото нещо, което се иска, е шефовете на служби да бъдат сменени до 30 април. Това не е в дневния ред на гражданите, каза още Деница Сачева.

Споразумението е одобрено от Христо Иванов и след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция. Това каза пред бТВ народният представител от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която е част от преговорния екип за съставяне на споразумение за съвместно управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Николай Денков не присъстваше на последната среща в неделя. В този момент аз бях в залата, в която заседавахме само с Христо Иванов, докато другите колеги разглеждаха кандидатурите за министър на електронното управление и ние с него финално да огледаме текстовете. В залата беше и Атанас Атанасов, който се разхождаше и не седеше да чете с нас. Той имаше разпечатани два екземпляра - един за Христо Иванов и един за мен. Той стоеше до мен и гледахме текст по текст и казваше - “да, да, с това сме ок”. Аз не знам откога "да" има отрицателно значение. Той каза - “ще предам на колегите”, допълни Назарян, цитирана от БТА.

За реформата в службите сме обсъждали три варианта, накрая се обединихме в това, че дата няма да има. Те първо се съгласиха, а после казаха, че не искат да отстъпят. Става въпрос за законопроект, който е писан от Христо Иванов и Кирил Петков. Ние сме съгласни да има реформи в службите. Единственото, което не сме сигурни и не можем да се съгласим, е каква дата да сложим, защото тази реформа е изключително профилирана и специална, подчерта тя.

Рая Назарян обясни, че в деня, когато е върнат изпълненият мандат при президента Румен Радев, са преговаряли до обяд.

Предишният ден те бяха с нас в президентството и с нас обещаха пред президента, че след 24 часа ще върнем мандата изпълнен, защото сме на финал. „Разбрахме се, че това е споразумението и това е съставът, че времето изтича. Те знаеха, че ще се носи папката с имена. Това са имената, които 10 дни са коментирани, одобрени са за всеки един”, заяви тя.

Междувременно стана ясно, че съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов е предложил ПП-ДБ отново да седнат на масата за преговори с ГЕРБ-СДС, съобщи БТА.