"Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим.

Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход."

Това се посочва в позиция на ръководството на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), разпространена от пресцентъра на формацията.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и сме готови да споделим отговорността за общо управление.

Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес, се посочва в позицията.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на Министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза, се казва още в изпратеното становище.

В текста се припомня още, че изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция.

В последните девет месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа: мандатите се реализират като национални, което означава – общи; всички решения относно състава на Министерския съвет да се взимат съвместно от премиера и вицепремиера; всички компромиси са оправдани само дотолкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

ГЕРБ: Вие сте на ход!

Малко след разпространеното до медиите съобщение, от ГЕРБ-СДС отговориха на ПП-ДБ.

"ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател!

Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!

Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат.

Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента. Вие сте на ход!", се казва в пост в официалния Facebook профил на ГЕРБ.

След като Мария Габриел предложи състав на кабинет, на пресконференция на ПП-ДБ, номинирани за министри в проектокабинета заявиха, че отказват да се включат в него.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че вместо ПП-ДБ да се извинят, са отишли още по-далеч, припомня БТА.

Денков: Чакаме покана от мандатоносителите за възобновяване на преговорите

"Чакаме покана от мандатоносителите за възобновяване на преговорите за правителство, на разположение сме, стига да има желание", заяви днес премиерът в оставка Николай Денков пред български журналисти в  Брюксел, където пристигна за участие в двудневното заседание на Европейския съвет.

"Трябва да се използват всички възможности за преговори, и за първия мандат, той трябва да се разглежда като национален. Трябва отново да се стабилизира политическата ситуация и да влезем отново в процес на преговори, които да ни изведат до позитивен резултат", добави Денков, цитиран от БТА.

По думите му, има загриженост и притеснения сред европейските партньори на България, че обстановката се дестабилизира. Сега със загриженост питат дали ще успеем да продължим нататък. Нашите партньори очакват да стабилизираме политическата система. Наша, българска задача, е да намерим отново стабилно решение, посочи премиерът.

"ГЕРБ-СДС прекъснаха преговорите, те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Готови сме и търсим приемливи варианти. Най-големият проблем днес е, че доверието, което лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено", каза Денков.

Той не уточни дали вижда възможност Габриел да бъде премиер и остави този въпрос да намери решение чрез преговори.

"Не мога да си представя друго обяснение за това, което се случи, освен че Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора и тя се е поддала. Това е проблем. Не бяхме изчерпали възможностите за постигане на съгласие. През цялото време работим да се реализира ротацията по правилата, или, ако се искат промени - да са приети и от двете страни. Трябва опит за сближаване на позициите, а не ултиматуми, каза премиерът.

Колкото до обидите, нека напомня, че бях персонално обиждан многократно от различни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, включително наскоро г-н Борисов се включи. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички, не сме в детската градина. Трябва да намерим решение, трябва да се върнем на масата на преговорите, да ги довършим и България да има правителство, обобщи Денков.