"Срещнах се лично с лидерите нa "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев и "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов в четвъртък и в петък".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание по повод преговорите за съставяне на правителство, съобщава БТА.

В нашата парламентарна група и партия категорично никой не желаеше да разговаря с тях - никой, защото през всички преговори са се наслушали на обиди, коментира Борисов.

В петък бях получил смс от Василев все пак да се срещнем и да направим правителство. Благодаря му, че се отзова веднага, след като му се обадих, посочи лидерът на ГЕРБ и допълни, че в четвъртък е казал на Атанас Атанасов, че прави всичко, за да се случи това.

Бях получил есемес от г-н Василев все пак да направим среща и да направим правителство. Аз извадих листа и въпреки интереса на партията, собственоръчно подчертах Асен Василев, че остава и е най-важният човек в кабинета, и е като компромис Мария Габриел. И му предложих така, както изпълнихме една дума и всички от партията веднъж им се бяхме извинили, така да стане и сега.

Борисов подчерта, че са направени редица компромиси.

Първи компромис - Асен Василев, остава. Втори - зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев заради Атлантическия съвет. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, така както искаха. Този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки, за да не дразни, нека да е неговият заместник - на електронното управление. Лидерски задрасках голяма част от това, за което се бори преговорния ми екип. Казах на Асен Василев да бъде кратък в отговора - да каже "да" или "не".

Вечерта обаче Василев каза, че за вътрешно министерство и за електронното министерство да са други хора. Ген. Атанасов ми се обади, казаха му същото, като предложи г-жа Ивелина Дундакова, да стане министър на МВР.", допълни лидерът на ГЕРБ.

Много исках да има правителство, заяви Бойко Борисов и обясни, че по тази причина от ГЕРБ са избрали преговорен екип, който близо 20 дни е преговарял по всички точки.

През това време чухме какви ли не обиди с цел да ни сплашат, коментира още лидерът на ГЕРБ и добави, че не се плаши така лесно, както си мислят. Борисов каза и че и сега, както винаги, е бил диалогичен и отстъпчив, и е поставил държавата пред партията.

"Няма да допусна да се разграждат системите в службите за сигурност и в правосъдието без да бъде дълбоко обмислено и реализирано. Искам да има правителство. В събота премиерът Денков кани Мария Габриел в МС. Тя казва, че не можем да отстъпим. Акад. Денков й казва без МВР и без електронното управление не става и приключва темата.

В неделя за последен път изпращам Габриел да му каже за последно. Без МВР не става, сложете Румяна Бъчварова. Какво става после - телефон, телефон, телефон. Нещо, излагащо България.

Започват да се обаждат от името на г-н Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави, включително. Взехме окончателно решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията. И сега имат колегите от ПП-ДБ своя шанс.

На извънредно заседание днес от 10:00 часа парламентът ще обсъди проект на решение във връзка с указа на президента, с който се предлага Народното събрание (НС) да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, и подаденото вчера заявление от  Мария Габриел, че няма да участва в парламентарната процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, припомня БТА.

Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.Заседанието беше свикано от председателя на НС Росен Желязков вчера, след като заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, внесе в деловодството на парламента проекта на решение.  В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

В неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. 

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет,  а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.