Утре, 27 март, от 15 ч държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно, реши по-рано парламентът, припомня БТА.

От ПП-ДБ отправиха предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде реализиран като национален, общ с ГЕРБ-СДС и да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС.

При отказ, ще смятат, че са изпълнили задълженията си и ще върнат неизпълнен мандата на президента, обясни съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България, отговориха малко по-късно от коалицията.

Отговорът е подписан от лидера на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и заместник-председателите на групата Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян и разпространен от пресцентъра на ГЕРБ.

Ако от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът Румен Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок.