„Продължаваме промяната – Демократична България“ получи втория мандат за съставяне на правителство и го върна неизпълнен на президента Румен Радев.

Кандидатурата им за министър-председател беше премиерът в оставка Николай Денков.

"Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Преговорите бяха проведени проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", каза премиерът в оставка Николай Денков, цитиран от БНТ.

"Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия", заяви президентът Румен Радев при връчването на втория мандат.

"Няма да участваме в преговори за трети мандат. Молбата ни е, ако може да спестите 100 млн. лева на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, моля Ви да положите усилия. Знам, че това не е изцяло във Вашите правомощия, но поне ако може да спестим на българските данъкоплатци 100 млн. лева за провеждането на два избора", подчерта Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, цитиран от БНТ.

"Разбирам вашето притеснение, но вече е много късно за такава молба. Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебния кабинет да не прерасне в конституционна криза.

От своя страна, направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше до сега", категоричен беше президентът.

"В институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица и то само от единия край на политическия спектър", заяви премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти, след като получи втория мандат от президента Румен Радев и го върна веднага неизпълнен.