Парламентът освободи Росен Желязков от длъжността председател на Народното събрание.

Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. „Против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС, съобщи БТА.

"Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание", заяви председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака. 

"Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност", допълни Желязков.   

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от "БСП за България".

Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.

Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, се посочва в мотивите.

БТА припомня, че Росен Желязков беше избран за председател на парламента осем дни след тържеството откриване на 49-ото Народно събрание с подкрепата на 136 народни представители от ГЕРБ-СДС , „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Има такъв народ“. 94-ма от „Възраждане“, ДПС и „БСП за България“ се въздържаха.

Росен Желязков, е завършил право, бил е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание (2021 - 2022), председател на Комисията за регулиране на съобщенията, председател на Държавната агенция "Електронно управление“, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

След повече от година на поста председател на 49-ото НС, той бе освободен предсрочно ден преди депутатите да преустановят заседанията си заради предстоящата предизборна кампания за изборите за Европейски парламент и Народно събрание.  

Според парламентарния правилник до провеждане на нов избор на председател, Народното събрание се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. Това в случая е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.