Мисля, че ще се справим с избори "две в едно". Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща при президента Румен Радев. Разлика от една седмица за провеждането на изборите ще доведе до сериозни затруднения в работата на ЦИК, посочи тя, цитирана от БТА.

ЦИК ще организира изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание така, както е разписано в Изборния кодекс, увери Камелия Нейкова.

"За изборите за членове на Европейски парламент, ЦИК до голяма степен е готова, защото за тези избори беше ясно, че ще се произведат във всички държави от Европейския съюз в периода от 6 до 9 юни. Още от началото на тази година подготвяме документи, изборни книжа, решения и обществената поръчка, която стартира на 15 март.

Ако изборите бъдат „две в едно“, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като няма законова възможност тази да се измени и ще влезем в един период на нови срокове, които изискват технологично време между 25 и 30 дни, за да се проведе законосъобразно тази процедура", обясни още тя.

Според Камелия Нейкова, ако разликата между двата вида избори е една седмица, това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

"В изборите за членове на Европейския парламент резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни от изборния ден. В срок от пет дни трябва да се обявят имената на избраните членове на Европейския парламент от България. В изборите за Народно събрание резултатите от изборите се обявяват не по-късно от четири дни от изборния ден, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от седем дни след изборния ден.

Дали изборите за членове на Европейския парламент биха били първи, а след една седмица – за Народно събрание, или обратно – това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа и материали от секционните избирателни комисии, от районните избирателни комисии, както и тези извън страната", добави председателят на ЦИК.

Тя допълни, че трябва да се направи повторно въвеждане на всички данни с резултати от гласуването в ЦИК, да се направи анализ на несъответствията, след като се прегледат всички протоколи, и да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори.

По отношение на машинното гласуване за секциите извън страната, Камелия Нейкова обясни, че би било невъзможно машините да се върнат, да се свалят резултатите от гласуването и да се заредят със софтуера за следващия вид избор, отново да заминат до избирателните секции извън страната.

Разлика от само от една седмица между двата вида избори ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес, подчерта Камелия Нейкова. Ако са на една и съща дата, това ще спести разходи, но не всички, тъй като имаме два отделни вида избори, каза още тя.

Разходите, свързани с логистика, с осигуряване на изборните помещения за избирателите, избирателните секции – те биха могли да бъдат сериозно намалени, отбеляза Нейкова.

"Ако изборите са на различни дати, трябва да има време – поне две или три седмици, за да се организира изборният процес спокойно, за да не се създава напрежение и суматоха. Когато времето е кратко, това може да рефлектира и върху качеството на изборния процес, и той да не се проведе съобразно очакванията на избирателите и на участниците в изборите", посочи още председателят на ЦИК Камелия Нейкова.