Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание на 5 април, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В консултациите ще участва и кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. Срещите са в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.

"Димитър Главчев днес заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня", каза по-късно президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитиран от БТА.

"Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори "две в едно", допълни президентът.  

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. "Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев. 

На 30 септември президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство в срок от седем дни, припомня БТА.

„Въпреки че в новите текстове на Конституцията няма ясно определен срок за това, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, имайки предвид естественото желание на мнозинството български граждани за повишена избирателна активност, да не се разкарват два пъти до урните в рамките на една или две седмици, както и да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент“, заяви държавният глава, когато връчи папката с указа на Димитър Главчев.

Радев изрази очакване указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до следваща събота (6 април) и подчерта, че при разговорите си с потенциалните кандидати за премиери единствен председателят на Сметната палата е приел поста.

„Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от съкровените си цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка“, каза президентът.

Румен Радев заяви, че страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да се насрочат и предсрочни парламентарни избори.

Президентът благодари на всички потенциални кандидати за служебни премиери, с които е разговарял, като изрази съжаление за трудната ситуация, в която те са били поставени, както и разбиране за професионалните им и лични аргументи да не приемат поста на министър-председател.

Той изрази очакване предложените от Димитър Главчев служебни министри да са максимално политически неутрални, а правителството да работи изцяло в интерес на България.

Ще представя състав на правителство, което е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, като се ангажира в рамките на седмица да изпълни връчения от президента указ.