Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Страната ни е изправена пред безпрецедентна конституционна криза, подчерта държавният глава и допълни, че Димитър Главчев единствен е приел да се нагърби с тази задача.

"Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, аз ще Ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерски съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителните консултации", заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен несъстоятелността на конституционните промени, в това се убедиха дори и авторите на промените, посочи президентът. 

"Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да постигнат една от своите съкровени цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в една тясна и невъзможна за изпълнение рамка", каза Румен Радев.  

"Направиха го чисто механично, без да отчитат някои елементарни положения като това, че да се нагърбиш с управлението на страната в момент на политическа криза, съвсем не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя", коментира държавният глава.

Според него така така страната ни се оказва на прага на една безпрецедентна конституционна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да преминем и към провеждането на предсрочни парламентарни избори. "Ще направя всичко възможно , за да не допуснем страната ни да изпадне в такава ситуация", заяви Румен Радев. 

Президентът благодари на всички кандидати за служебен премиер, с които е разговарял и каза, че уважава мотивите, с които не са приели този пост, благодари и на Димитър Главчев, че е приел. 

"Въпреки че в новите текстове няма ясно определен срок, имайки предвид желанието на гражданите за повишена избирателна активност и да не се разкарват до урните в рамките на една или две седмици и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за европарламент считам че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни. Ще ви очаквам другата събота със състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на консултации", каза Радев.

"Нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето на правителство, вие ще бъдете сам в изпълнението на тази важна задача", подчерта държавният глава. 

"Ще очаквам обаче кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, който работи в интерес на българските граждани и на България", отбеляза той. Президентът подчерта, че основната задача на този кабинет ще е провеждането на изборите, но трябва да работи и за решаването на проблемите на българските граждани. 

"Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили -от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото", заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев.

Ще се видим след седмица, обърна се Главчев към президента Радев. "Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство", допълни той.

"Това е трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който можеше да реализира процедурата, описана в Конституцията. Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици", коментира Димитър Главчев.

"Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България", заяви той.

"При съставянето на кабинет ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно.

Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължа в същия дух.", каза още Главчев.

"Ще се стремим към избори "две в едно", коментира той пред журналисти на излизане от президентството.

Държавният глава Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата. на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание., след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха. "За"  гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, според справка в интернет страницата на Народното събрание.

Главчев е роден в София, сочи информация на сайта Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание.

Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.