Премиерът в оставка Николай Денков коментира избора на президента Румен Радев да посочи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

"Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", заяви Денков, цитиран от БТА.

Денков е категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори.

"Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той. Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача", допълни той.

На въпрос, свързан с избора на Главчев за председател на Сметната палата  с подкрепата на ПП-ДБ, Денков посочи, че този тип провокации с нищо няма да помогне.

"Факт е, че ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, ако трябва да резюмирам с едно изречение – това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията, е именно поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, обясни Денков. "Много е лесно да се правят провокации, много е трудно да се намерят решения, които да работят", добави той. 

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно изборно събрание на партията. 

Главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори, допълни Кирил Петков, цитиран от БТА.

„Президентът избра г-н Главчев за служебен премиер с пълната мощ на ГЕРБ. Президентът и ГЕРБ са постигнали разбирателство". Това заяви в студиото на "Събуди се" по Нова тв Даниел Лорер от ПП-ДБ.

"Ще наблюдаваме изключително внимателно избора на министър на вътрешните работи и на електронното управление", допълни той. По думите му тези два поста са ключови за провеждането на честни избори.

Лорер отчете, че са направили редица компромиси, за да може да се управлява страната. Той определи като компромис и подкрепата на ПП за избор на Главчев за председател на Сметната палата.

"Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти", това заяви Деница Сачева от ГЕРБ в "Панорама" по БНТ снощи.

"В случая аз не мога да разбера отново тези двойни стандарти как така г-н Гюров щеше да бъде независим, безпристрастен, морален, честен и т.н. , а г-н Главчев няма да е. Нека да не бързаме с упреците. Нека да не раздаваме непрекъснато обвинения, защото мисля, че това са твърде прибързани думи и нека да видим кои ще бъдат наистина министрите, които ще предложи г-н Главчев", допълни Сачева.

"ГЕРБ все пак ще има министър-председател, поздравления", коментира Кристиан Вигенин от БСП в студиото на "Панорама". "Това е резултатът от Конституционната реформа на ПП-ДБ и на ГЕРБ и ДПС", допълни той и заяви, че чака с нетърпение да види кой ще е министър на вътрешните работи, "който трябва да осигури заслона на "купуването на гласове".

Държавният глава Румен Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция днес в 14 ч, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство, припомня БТА.

След промените в Конституцията за служебен премиер президентът можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Президентът проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.