Вторият кръг срещи на президента Румен Радев с потенциалните служебни министър-председатели на България прикючи.

Разговорите започнаха вчера, след като ИТН върна неизпълнен третия мандат и конституционната процедура беше задействана. Вчера президентът проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. 

Днес държавният глава разговаря с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и зам.-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Опциите са изключително стеснени, коментира Румен Радев, цитиран от БТА, по отношение на избора на служебен министър-председател. "Има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности", допълни той.

Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат, добави президентът.

След промените в Конституцията всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес, посочи той. Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са тези промени. По думите му разговорите вървят спокойно и конструктивно, и той ще обяви решението си след всички срещи.

Президентът е наясно, че заминавам за Страсбург, избрана съм на позицията "съдия" в Европейския съд по правата на човека и имам срок, в който трябва да встъпя, каза омбудсманът Диана Ковачева след срещата с президента Румен Радев. Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер, допълни тя.  

Обясни, че процедурата по номинация на подалия оставка заместник омбудсман не ѝ позволява да предложи нов такъв. Ковачева добави, че според нея е редно в най-скоро време да си подаде оставката, за да може да отвори пътя на парламента да избере нов омбудсман.

Процедурата отнема време, но всичко е въпрос на решение, каза Ковачева в отговор дали това, че тя може да си подаде оставката в най-скоро време означава, че в рамките дори на седмица може да бъде избран друг човек на нейния пост. По този начин той също може влезе в потенциалните възможности за служебен мистър-председател. Според нея както омбудсманът, така и заместник-омбудсманът трябва да стоят далеч от политиката. 

Разговорът с президента Румен Радев беше съдържателен и полезен и за двете страни, каза пред журналисти Петър Чобанов, подуправител на Българската народна банка (БНБ), който беше на "Дондуков" 2 за среща относно процедурата за назначаване на служебен премиер.

Очаквам той да намери решение в тази ситуация, допълни Чобанов.  Той коментира, че в момента не е такъв етап от консултациите, в който да се даде отговор „да“ или „не“.Във всяка ситуация съм постъпвал отговорно, в името на публичния интерес. В момента това, което правя като подуправител на БНБ, също е много важно, каза Чобанов.

Той припомни, че вчера и управителят на БНБ Димитър Радев изказа съображенията си защо не е подходящо БНБ да се въвлича в политическия процес. Екипът на централната банка трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента, посочи Петър Чобанов.

На въпрос дали би се отказал от поста си в името на националния интерес, Чобанов отговори, че това са хипотези, които ще излязат на преден план, когато президентът вземе крайното си решение.

Напълно се присъединявам към думите на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, че трябва да има здрава дистанция между банката и политическия живот, каза Радослав Миленков, подуправител на БНБ.

Той добави, че няма да коментира разговора си с президента Радев. На въпрос дали би бил служебен премиер, Миленков посочи, че според Конституцията може да бъде такъв. 

„Целият ми професионален път е като банкер, не като политик“, отговори Миленков на въпрос дали би се затруднил със съставянето на кабинет. Той каза, че не иска създадената ситуация да отдалечава страната от еврозоната.

Спомням си колко труд положихме, направихме и невъзможното, отбеляза Миленков и добави, че остава оптимист за присъединяването на България. 

Включването на управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура. Това заяви Андрей Гюров, подуправител на БНБ, след срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков 2".

Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, посочи Гюров, цитиран от БТА. С държавния глава са обсъдили всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.

На въпрос дали би станал служебен премиер Гюров, каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

Недоразумение е да се свежда изборът до 10 човека. Има много хора, които заслужават да са на тази позиция, каза Тошко Тодоров, заместник-председател на Сметната палата, след като се срещна с държавния глава. Той беше в президентството заедно с Горица Грънчарова-Кожарева, която също е заместник-председател на Сметната палата.

Според Тодоров той и Грънчарова не са най-подходящите хора за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира той.

"Виждате какви недоразумения стават. Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. Ние сме финансисти, работили в нашите сфери, а сега трябва да присъстваме тук по силата на позициите, които заемаме", заяви той.

Сега  държавният глава трябва да обяви решението си кого избира за служебен премиер и да издаде указ за назначаването му, а служебният премиер да сформира правителство.

Конституцията не посочва в какъв срок да стане това, припомня БНТ.