Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската народна банка (БНБ), според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“, съобщи БТА.

С него се цели управителят и подуправителите на Българската народна банка (БНБ) да имат възможност да извършват и друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие , или на международни организации във връзка с дейността ѝ само когато са назначени за служебен министър-председател.

В случай че някой от тях бъде назначен за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани.

Предвижда се и омбудсманът, заместник-омбудсманът, председателят, заместник-председателят на Сметната палата да имат възможност да заемат платена длъжност, само когато са назначени за служебен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за служебен премиер, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани.

Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да е три дни.

Според приетите промени в Конституцията за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Втори ден държавният глава Румен Радев разговаря с посочените в чл. 99, ал. 5 от основния закон във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.