"Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи."

Това заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ" след проведената среща с преговорния екип на ГЕРБ-СДС.

"Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим, това е първа среща", добави Йорданов, цитиран от БТА.

"Изобщо не говорим за правителство в момента", подчерта Йорданов и повтори, че ИТН са за експертен кабинет.

Йорданов обаче не коментира дали формацията му би приела експертен кабинет, в който премиерът, министърът на отбраната и на външните работи да са от ГЕРБ, каквото условие поставиха от най-голямата парламентарно представена сила, допълва БНТ.

Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо обясняваме, че за нас най-правилно е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много работа, така че кабинетът или ще е експертен или няма да е.

От името на ИТН на разговорите дойдоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

"Срещата с „Има такъв народ“ (ИТН) премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, цитирана от БТА.  

"Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики", каза още Сачева и посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са водени, а са били за политики.   

Единственото сигурно нещо на този етап е, че ГЕРБ-СДС иска да направи правителство. Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили ясна и категорична позиция в подкрепа на правителство.

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

По-рано днес от "БСП за България" не се отзоваха на поканата за разговори на ГЕРБ-СДС, допълва БТА.

От партия "Величие" са изпратили писмо до ГЕРБ-СДС, в което казват, че няма да участват в разговорите с преговорния екип в Народното събрание. Вместо това председателят на партията Николай Марков е поискал среща с Бойко Борисов. Такава обаче няма да се състои, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, цитирана от БНТ.

Вчера от ГЕРБ-СДС изпратиха покани за срещи до партиите и коалициите в 50-ото Народно събрание. По време на разговорите първата политическа сила в парламента предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България.

Вчера на поканата на ГЕРБ-СДС се отзоваха само от ДПС, а "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане" не дойдоха на разговори.