Доналд Съдърланд, чиято актьорска кариера обхваща шест десетилетия, почина на 88-годишна възраст в Маями след дълго боледуване.

Синът му, актьорът Кийфър Съдърланд сподели новината в X: "С тъга ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че той е един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се е плашил от роля - добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, а човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот."

Участвал в над 190 филма и телевизионни предавания, Съдърланд имаше нестандартна визия, която му послужи блестящо в поредица класически филми от 70-те години на миналия век и която постепенно се превърна във ветеранска сериозност в последните етапи от кариерата му.

Кинокритикът Питър Брадшоу се сбогува с актьора със следните думи в материал за Тhe Guardian:

“Доналд Съдърланд беше уникален актьор и незаменима звезда: притежаваше характерна лъвска красота, която бялата брада в последните години само правеше още по-величествена: внимателен, харизматичен, с изтънчена техника на игра, сравнима може би само с тази на Пол Скофийлд, а канадският му произход придаваше на американските му роли международна класа. Съдърланд беше властен и взискателен, той придаваше на всяка от ролите и филмите си нещо специално: обръщаше се към камерата от позиция на сила.

Дори и да играе слаб или абсурден персонаж, Съдърланд е все така силен, все така хипнотичен.”

Той не печели голяма награда за нито едно от филмовите си участия, но получава два Златни глобуса за най-добра поддържаща роля за телевизионните филми "Citizen X" (1996 г.) и "Path to War" (2003 г.). Съдърланд е награден с почетен Оскар през 2017 г.

Роден в Канада през 1935 г., той паралелно учи инженерство и драма в Университета в Торонто и през 1957 г. избира да се премести в Лондон, за да се запише в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство (Lamda). След поредица от малки роли в британски сериали, сред които "Man of the World", "The Saint" и "The Avengers", заедно с хорър филмите "Fanatic" и "House of Horrors", Съдърланд се снима в екшъна "The Dirty Dozen" като един от група затворници, обучени за опасна мисия по време на Втората световна война.

Филмът става хит и след това актьорът участва в още две военни продукции: изключително влиятелната комедия за войната в Корея M*A*S*H, в която Съдърланд играе хирург, и "Kelly’s Heroes" в ролята на откачен командир на танк, който се присъединява към банковия обир на Клинт Истууд.

След това получава възможност, която много критици определят като върха на творчеството му. Съдърланд играе главната роля в Klute, заедно с Джейн Фонда, като детектив, разследващ убийство в първия от така наречената "трилогия на параноята" на режисьора Алън Джей Пакула. По-късно той споделя екрана отново с Фонда в документалния филм против войната във Виетнам FTA. По този повод The Guardian съобщава, че разсекретени документи показват, че Съдърланд, като гласовит антивоенен активист, е бил в "списъка за наблюдение" на Агенцията за национална сигурност на САЩ между 1971 и 1973 г.

След това Съдърланд се впуска в голямо разнообразие от роли, благодарение на новопридобитата си репутацията в кино средите. През 1973 г. той се снима с Джули Кристи в "Don’t Look Now", психологически хорър, режисиран от Никълъс Роуг, в който има невиждана за онова време секс сцена.

След това играе Казанова в едноименния филм на Федерико Фелини, фашиста Атила Меланчини в епичния "1900" на Бернардо Бертолучи и участва заедно с Майкъл Кейн във военния трилър "The Eagle Has Landed". Появява се на екрана като наркозависим професор в "Animal House" на National Lampoon и се бори с чудовища във фантастичния филм на ужасите "Invasion of the Body Snatchers". През 1980 г. оглавява впечатляващ актьорски ансамбъл в режисьорския дебют на Робърт Редфорд "Ordinary People", след като Джийн Хекман се отказва от ролята.

През 80-те и 90-те години Съдърланд се превъплъщава предимно в характерни роли, които варират от добронамерени хора до всякакви злодеи като убийци и правителствени шпиони.

През 2012 г. ролята му на президент Сноу в "The Hunger Games" го представя на ново поколение кинозрители. През 2022 г. той добавя още едно заглавие към богатата си биография от хоръри във филма по Стивън Кинг "Mr Harrigan’s Phone", след това и в апокалиптичния трилът "Moonfall".

През 2017 г. Съдърланд получи почетен Оскар, но въпреки това често е цитиран като един от най-великите актьори, които никога не са получавали номинация за наградата. През ноември ще излезе мемоарната му книга, озаглавена Made Up, But Still True. Тя ще предложи "нефилтриран разказ за живота му, който е дълбоко проницателен, емоционален и често много смешен".

В изявление по повод смъртта му Хелън Мирън, която участва със Съдърланд във филма "The Leisure Seeker" от 2017 г., го нарича един от "най-интелигентните актьори", с които някога е работила. "Той имаше чудесен любознателен ум и големи познания по най-различни теми. Той съчетаваше този интелект с дълбока чувствителност и със сериозност към професията си. Всичко това го превърна в легендата на киното. Той беше мой колега и стана мой приятел. Ще ми липсва неговото присъствие на този свят."

Фонда, която освен екрана е споделяла и тригодишна любов със Съдърланд, също сподели няколко думи. "Доналд беше брилянтен актьор и сложен човек, който сподели с мен доста приключения, като например FTA Show - турне срещу Виетнамската война, което през 1971 г. изнесе представления пред 60 000 войници на активна служба, моряци и морски пехотинци в Хавай, Окинава, Филипините и Япония. Съкрушена съм."

Рон Хауърд, който го режисира в екшън драмата "Backdraft", също го нарече "един от най-интелигентните, интересни и завладяващи филмови актьори на всички времена". Канадският премиер Джъстин Трюдо описа Съдърланд като "истински велик канадски артист", а двукратният носител на Оскар Майкъл Дъглас, който участва с него във филма "Disclosure" от 1994 г., сподели снимка на двамата в Instagram, пишейки: "Какъв прекрасен, талантлив и любопитен човек. RIP Доналд Съдърланд."