Широк спектър европейски компании в различни отрасли ще подпишат споразумения с Египет на стойност над 40 млрд. евро.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Euronews. Тя произнесе реч на инвестиционната конференция ЕС-Египет в Кайро, където проведе и разговори с египетския президент Абдел-Фатах ел-Сиси.

"На тази конференция европейските компании подписват над 20 нови сделки или меморандуми за разбирателство с египетски партньори, които са на стойност над 40 млрд. евро. Имаме компании в сектори, вариращи от водород до управление на водите, от строителство до химикали, от корабоплаване до авиация и автомобилостроене", обясни фон дер Лайен.

Тя също така изтъкна инвестициите в зелена енергия и дигитално обучение, като отбеляза "амбициозната цел на Египет да се превърне в център за чиста енергия".

Двудневната конференция е част от стратегическото и всеобхватно партньорство между Египет и ЕС, договорено от фон дер Лайен и ел-Сиси през март.

Споразумението обхваща политическите отношения, икономическата стабилност, инвестициите и търговията, както и въпросите на миграцията и сигурността.