В продължение на месеци Филип Матиас се опитва да убеди баща си да инсталира соларни панели на покрива на сградата, в която се помещава тяхната фабрика за метални изделия в източната германска провинция Тюрингия, за да намали разходите за електроенергия и въглеродните емисии.

Първоначално бащата е скептичен към инвестицията от 2,3 млн. евро, която е значителна сума за средно голямата компания Tridelta, но след като пресмята цифрите, решава да удвои капацитета на проекта, като инсталира фотоволтаични модули, които да захранват около 900 домакинства в допълнение към самата фабрика.

"Фотоволтаичните системи започват да се амортизират след около седем-осем години. Производителят дава гаранция от 20 години. Това означава, че те са изключително изгодна инвестиция", коментира Матиас пред Reuters.

След войната в Украйна и внезапния спад в износа на руски изкопаеми горива за Германия Берлин въведе закони за ускоряване на разширяването на слънчевата енергия - част от плана си за покриване на 80% от енергията на страната от възобновяеми източници до 2030 г.

Насърчени от преференциалната тарифа, която осигурява гарантирана цена на производителите на енергия от възобновяеми източници, както и от намалените разходи за соларни панели, германските компании все по-често се насочват към соларните панели, за да избегнат високите енергийни разходи.

Въпреки че Германия разполага с най-големия в Европа капацитет за производство на слънчева и вятърна енергия, нейните малки и средни предприятия все още не могат да се възползват от по-ниските цени на електроенергията поради високите такси за мрежата и данъците, които трябва да плащат. Като произвеждат собствена слънчева енергия, те избягват тези такси и данъци. А през 2023 г. подобни компании са консумирали около 69% от електроенергията в Германия, сочат данни на асоциацията за комунални услуги BDEW.

"Тъй като цените на електроенергията в Германия не показват признаци на намаляване, както се очакваше по-рано, компаниите все повече признават икономическата целесъобразност на инсталирането на свои собствени соларни панели", казва Мари-Терес Хускен, енергиен експерт в асоциацията на малките и средните предприятия BVMW.

Индустриална промяна в соларната индустрия

Новоинсталираните фотоволтаични мощности на покривите на предприятията са се увеличили с 81% на годишна база през първите четири месеца на 2024, изпреварвайки ръста от 1% в жилищния сектор, сочат данни на асоциацията за слънчева енергия BVW. Проучване на YouGov от май показва, че повече от половината германски компании с подходящи покриви планират да инсталират соларни системи през следващите три години. BVMW прогнозира, че до 2030 г. почти всички производствени предприятия в Германия ще използват слънчева енергия.

В отговор на нарастващото търсене най-големият германски разработчик на слънчева енергия за жилищни сгради Enpal заяви през април, че разширява дейността си в търговския сектор.

"Търсенето не беше толкова мигновено, но растежът ще бъде много устойчив", посочва Мелхиор Шулце Брок, главен изпълнителен директор на стартиращата компания за търговска и промишлена слънчева енергия Enviria.

Проучване, проведено през април от базирания във Фрайбург Институт за приложна екология, показва, че по германските пътища, железопътни линии, паркинги и индустриални зони има потенциал за инсталиране на до 287 гигавата (GW) соларни мощности, което е повече от достатъчно, за да се постигне целта на Берлин за 2030 г. от 215 GW. Това би могло значително да намали зависимостта от земеделски земи, където издаването на разрешителни и одобрения за планиране може да отнеме до десетилетие. В допълнение към това, спадът на цените на соларните панели в световен мащаб от миналата година насам подтикна компаниите да се насочат към слънчевата енергия.

"Пазарът е препълнен с евтини, но добри панели от Китай. Това означава, че системата, която изграждаме сега, е с около 20% по-евтина, отколкото преди година", казва Матиас.

Очаква се приетият през април законодателен пакет в Германия, който облекчава регулациите и увеличава субсидиите за големи покривни системи, както и предстоящата данъчна инвестиционна реформа за фондовете за недвижими имоти, експлоатиращи покривни соларни панели, да стимулират допълнително търсенето.

Държавните преференциални субсидии за големи покривни фотоволтаични проекти, въведени през 2021 г., които се избират чрез търг, вече се доказаха като катализатор на тенденцията. При последния търг за субсидираните проекти през февруари броят на офертите се е увеличил със 107% на годишна база, сочат данни на Федералната агенция за мрежови технологии.

Преференциалната тарифа от 9,3 евроцента за киловатчас, която е по-висока от изкупната цена на електроенергията на Tridelta, прави в момента по-евтино за компанията да продава бъдещата произведена електроенергия на мрежата и да я изкупува обратно, разкрива още Матиас.

"Има висока степен на корелация между преференциалните тарифи и изграждането на проекти за фотоволтаични покриви", обяснява пред Reuters Хуго Вилинк, изпълнителен директор на компанията Sunrock, разработчик на соларни покриви.

Sunrock, която през май спечели поръчка от Mercedes Benz за изграждане на 23-мегаватов соларен проект върху покривите на заводите на автомобилния гигант, смята Германия за свой основен пазар през следващата година.