Три четвърти от електроенергията в Европейския съюз за 2024 г. е произведена от източници, които не отделят емисии на CO2. Това я прави най-екологичния енергиен микс на блока досега, сочат данни на индустрията от понеделник.

През периода януари-юни 74% от електроенергията в ЕС е произведена без емисии, като 50% от нея идва от възобновяеми източници като вятър и слънце, а 24 % - от ядрена централи, съобщиха от браншовата асоциация Eurelectric, цитирани от Reuters.

"Производството на електроенергия в Европа никога досега не е имало толкова нисковъглероден профил", коментира пред информационната агенция генералният секретар на Eurelectric Кристиан Руби.

Въглищата са произвели 9% от електроенергията в ЕС, а газът - 13% - най-ниските дялове за всяко от изкопаемите горива за същия период през която и да е година досега.

Основният двигател на променящия се енергиен микс в Европа е бързото инсталиране на мощности за възобновяема енергия. През 2023 г. ЕС е изградил 56 гигавата нови мощности за слънчева енергия - най-високата стойност в историята - и 16 гигавата за вятърна.

Търсенето на електроенергия в Европа обаче също е намаляло, което улеснява покриването на по-голям дял от общия микс от зелени източници. През първата половина на тази година търсенето в ЕС е било с 5,8% по-ниско, отколкото през същия период на 2021 г.

Цените на енергията в Европа скочиха до рекордни стойности през 2022 г., след като Русия намали доставките на газ за Стария континент. Възникналата енергийна криза принуди промишлеността и потребителите да използват по-малко енергия, за да ограничат сметките си - като някои отрасли все още не са възстановили производството си до нивата отпреди кризата, което понижи потреблението им.

Повече енергия от възобновяеми източници ще помогне на Европа да постигне целите си в областта на климата и да намали зависимостта си от вноса на изкопаеми горива. Но има признаци, че остаряващите енергийни мрежи на страните се затрудняват да се справят с променящия се енергиен микс.

Белгийският оператор на електропреносната мрежа Elia например предупреди миналия месец, че неотдавнашният скок в капацитета на слънчевата енергия в Белгия ще доведе до периоди на излишък на евтина енергия това лято, което ще затрудни балансирането на мрежата.

Руби призовава политиците да инвестират в модернизирането на енергийните мрежи, за да се справят с по-големия дял на възобновяемите енергийни източници, включително чрез добавяне на капацитет за съхранение, за да се абсорбира излишната евтина енергия, така че да не се разпилява.

"Нуждаем се от физическо изграждане на мрежата с доста голяма спешност", акцентира той.