Британските вятърни и слънчеви електроцентрали, които изнасят електроенергия за континентална Европа, могат да бъдат облагани с такси за CO2 от 2026 г., въпреки че не произвеждат никакви емисии, освен ако Обединеното кралство и Европейският съюз не успеят да договорят промени в граничния данък върху въглеродните емисии, съобщава Reuters.

Таксите, заложени в малко известна клауза от закона за таксите за CO2, могат да засегнат приходите на проектите за възобновяема енергия в Обединеното кралство, да увеличат и без това високите цени на електроенергията в ЕС и дори да доведат до увеличаване на емисиите, коментират източници от индустрията и анализатори пред информационната агенция.

"Това е проблем и за двете страни", казва Адам Берман, заместник-директор на индустриалната група Energy UK. "Той обезкуражава производителите на чиста енергия в Обединеното кралство в момент, в който се опитваме да увеличим предлагането ѝ, и ще вдигне цените на енергията в Северна Европа."

Механизмът за гранично регулиране на емисиите на въглероден двуокис ще налага такса за емисиите на CO2 върху вноса в ЕС на стомана, цимент, алуминий, торове, електроенергия и водород, освен ако страната износител не провежда еднаква политика за ценообразуване по отношение на CO2. Според сегашния си дизайн таксата за въглероден двуокис за електроенергия ще се изчислява, като се използва стойност по подразбиране въз основа на средните и историческите емисии от производството на електроенергия. Британската енергийна индустрия твърди, че това ще доведе до несправедливо санкциониране на възобновяемите енергийни източници.

"Това е въпрос, който осъзнаваме и който Обединеното кралство е повдигнало пред ЕС", акцентира Катрин Стюарт, заместник-директор на Министерството на финансите на Обединеното кралство по търговската политика, по време на събитие в Брюксел миналия месец.

В отговор, говорител на Европейската комисия заяви, че тя ще продължи разговорите с всички държави, включително Обединеното кралство, относно дизайна на таксата върху въглеродните емисии, преди да финализира нейното прилагане от 2026 г.

Допълнителните разходи за таксата биха могли да направят нерентабилен износа на излишна чиста енергия от Великобритания за Европа в определени моменти, когато търсенето е по-слабо, производството от възобновяеми източници е високо, а цените са ниски, смятат експертите.

Анализ на Aurora Energy Research показва, че до 2030 г. може да бъдат ограничени до 3 гигаватчаса (GWh) производство на енергия от възобновяеми източници, което е достатъчно за захранването на до 2 000 жилища годишно, ако таксата се окаже възпиращ фактор.

"Добавяте данък върху износа, така че това по същество намалява маржа на печалбата всеки път, когато искате да изнасяте", предупреждава Пранав Менон, ръководител на GB Power & Renewables в Aurora. “През 2030 г. граничната такса за въглеродни емисии може да свали 5% от цената, която британските проекти за възобновяема енергия могат да получат за своя продукт”.

Намаленият достъп до евтина британска електроенергия може да увеличи цените на едро на електроенергията с до 4% на пазари като Ирландия и Северна Ирландия, които внасят големи количества от Обединеното кралство, показва още анализът на Aurora.

Ако европейските държави увеличат производството на електроенергия от въглища и газ, за да компенсират недостига, емисиите на CO2 могат дори да се увеличат - с до 13 милиона тона годишно, което се равнява на емисиите от 8 милиона автомобила, сочи по-ранен анализ на AFRY.

Говорител на Европейската комисия посочва, че износът на енергия от възобновяеми източници ще може да избегне таксата за CO2, ако отговаря на определени критерии и докаже своя произход. Според представители на индустрията обаче това е трудна задача.

"По-голямата част от електроенергията по междусистемните връзки се търгува анонимно, така че е почти невъзможно да се докаже какво е съдържанието на въглероден диоксид", казва Питер-Ян Марсбум, мениджър продукти и услуги в британско-белгийската междусистемна връзка Nemo Link.

Изборите в Обединеното кралство като фактор

Британските дипломати и тези на ЕС започнаха тихо да обсъждат въпроса, но силно политическият характер на евентуалните сделки между двете страни след Брекзит означава, че не се очаква напредък преди парламентарните избори в Обединеното кралство на 4 юли. Някои индустриални групи вече водят разговори с Лейбъристката партия, която според проучванията на общественото мнение е напът да спечели изборите, с надеждата, че тя ще настоява в правителството за споразумение с Брюксел относно таксата за CO2.

Един от вариантите е да се свържат пазарите на въглеродни емисии в ЕС и Обединеното кралство, като производителите на електроенергия на Острова бъдат освободени от данъка.

"Най-добрият начин да се справим с този данък и да спрем износителите от Обединеното кралство да плащат такси на ЕС, които иначе биха могли да постъпят в бюджета на Великобритания, би бил да се направи връзка между пазарите на въглеродни емисии", коментира ръководителят на групата за политика и застъпничество на британския производител на електроенергия SSE Алистър Макгир.

Досега нито Брюксел, нито Лондон са се възползвали от тази идея. Бившият британски министър по въпросите на изменението на климата Греъм Стюарт заяви през март, че двете страни биха могли да проучат възможността за обвързване в рамките на споразумението си за търговия и сътрудничество след Брекзит. Говорител на Европейската комисия пък посочи, че блокът е отворен за свързване на своя пазар на въглеродни емисии с други, но това "трябва да произтича от взаимното желание на двете страни".

"Това предстои да бъде проучено", добави говорителят.