След над три часа дебати проектокабинетът на ГЕРБ с премиер Росен Желязков беше отхвърлен.

„За“ гласуваха 98 депутати - от ГЕРБ и ДПС, като в групата на вторите (общо 45) 14 гласуваха „против“, един беше „въздържал се“.

По-рано през деня вече изключеният от парламентарната група Рамадан Аталай каза, че почетният председател Ахмед Доган е поискал групата да не подкрепи кабинета с първия мандат.

138 народни представители - от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", БСП, "Има такъв народ", "Величие" и независимия Калоян Методиев гласуваха „Против“ кабинета на малцинството. Двама гласуваха „въздържал се".

Делян Пеевски: Русия печели днес

"Русия печели днес", каза Делян Пеевски, след като парламентът не избра Росен Желязков за премиер. Видяхме, че има 30 евроатлантически народни представители в ДПС и те ще бъдат депутати, добави той.

"България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство. Вторият мандат не може да се случи, вече е ясно, третия - ГЕРБ няма да го подкрепят, няма да се случи, каза още Пеевски и изтъкна, че вървим към избори.

И третият мандат ще се провали, предрече Бойко Борисов

Час след старта на дебатите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Борисов благодари на ДПС за подкрепата, но направи предложение за прекратяването им.

"Молим за прошка българските граждани, ще се явим пак пред тях", каза Борисов. "Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нещо. Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме, да молим за прошка" заяви той от парламентарната трибуна.

Борисов заяви, че няма да подкрепи нито втория, нито третия мандат, защото не е логично и демократично партии с по 6-7% подкрепа да доминират над първите партии.

След това той каза пред журналисти в кулоарите на парламента, че партията му никога не е водила разговори с "Величие", както и че, ако ПП-ДБ имат двоен резултат на следващите избори, "ние с тях няма да преговаряме повече".

Тошко Йорданов: Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет с ясна програма

Преди гласуването председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов използва парламентарната трибуна, за да поиска от президента Румен Радев отново третия мандат. Той направи заявка, че формацията му ще направи опит за съставяне на експертно правителство.

"Ако президентът връчи третия мандат на „Има такъв народ“, ние ще отправим покана към всички политически сили в този парламент за разговори за експертен кабинет с ясна програма, заяви Тошко Йорданов. Той посочи, че там ще се види кой и как работи - за държавата или за нови избори. 

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

ПП - ДБ не очаква 50-ото Народно събрание да успее да излъчи редовно правителство. Според съпредседателя на обединението Асен Василев не трябва да се правят опити с третия мандат, тъй като той би бил малко легитимен. Това стана ясно от думите му пред журналисти след отрицателния вот за кабинета „Желязков“.

Не може трета, четвърта, пета и шеста сила с 30 депутата да се опитва да прави кабинет в такава ситуация, която е силно фрагментирана, каза Василев. Той посочи, че има сериозни различия в българското общество за посоката, в която трябва да поеме България. "Трябва да отчетем, това, че видяхме за първи път сериозно разцепление в групата на ДПС на такова важно гласуване", добави Василев.

Румен Радев: Личните нападки доминираха над политическите тези

Днес видяхме, че личните нападки доминираха над политическите тези, заяви веднага след дебата президентът Румен Радев. Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание той каза, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност. Според държавния глава фокусът е бил насочен върху миналото, а не към настоящето и бъдещето. Радев каза, че всички трябва да се водят стриктно от закона. "Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура", обяви той, добавяйки, че журналистите ще бъдат уведомени кога ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство.