Нестандартен метод за доброволно прекратяване на живота ще започне да се предлага на клиенти в Швейцария през следващите седмици.

Технологията представлява капсула за медицинско асистирано самоубийство или нещо като "ковчег за самообслужване", съобщи италианският сайт Tgcom24, цитирайки швейцарското издание NZZ Schweiz.

Оригиналният продукт е изобретен от противоречивия активист в полза на евтаназията Филип Ничке, а идеята е част от проекта Sarco, който "се стреми да интегрира нови технологии, за да превърне мирната изборна смърт в право на всички разумни възрастни хора".

exitinternational.net/sarco Капсулата е изработена от биоразградима дървесна амалгама, което позволява 3D отпечатване, а горната ѝ част може да се отделя и да се използва като ковчег

Каква е технологията

Влизате в капсулата, отпускате се и натиската един единствен бутон. Така изчаквате безболезнената смърт, която настъпва само след няколко секунди.

За това кратко време капсулата за медицинско асистирано самоубийство се пълни с азот и човекът вътре умира поради липса на кислород.

Методът не изисква консумация на дадено вещество, медикамент или прилагане на интравенозна отрова.

Характеристики

"Това е 3D-принтирана капсула, която се активира отвътре, от лицето, което желае да сложи край на живота си. То трябва само да влезе в капсулата и да легне на удобната кушетка. След това ще трябва да отговори на серия от въпроси, след което натиска бутона в машината и така задейства механизма в избран от него момент", обяснява още преди няколко години Ничке, който е основател на австралийската компания Exit International.

Капсулата е монтирана на специална конструкция, която освобождава течен азот в нея, в резултат на което нивата на кислород спадат от 21% на 1% за около 30 секунди.

exitinternational.net/sarco Работен момент от тестването на капсулата в Ротердам през юли миналата година

Според компанията производител идеята е да се предизвика бързо намаляване на нивата на кислород, като същевременно се поддържа ниско ниво на CO2, което би било условие за спокойна, дори еуфорична смърт.

Противоречиви становища

Идеята за Sarco се ражда през 2012 г., когато с Exit international се свързва британски гражданин, страдащ от синдрома на заключеното тяло, който търси технологично решение.

Както съобщава NZZ Schweiz, Ничке поръчва правно становище на професор от Санкт Гален, който заключава, че използването на Sarco няма да наруши никакви закони.

Тъй като това не е медицинско изделие, не е необходимо да бъде тествано, преди да се използва в Швейцария.

exitinternational.net/sarco Филип Ничке тества как работи изобретението му

Някои експерти обаче са на друго мнение.

Според Керстин Ноел Вокингер, професор по право и медицина в Университета в Цюрих, швейцарският Закон за медицинските изделия обхваща и изделия, които служат за промяна на "физиологично или патологично състояние".

"Това би могло да включва устройство, което убива човек", казва ученията и подчерта, че ако случаят е такъв, "преди Sarco да бъде използван, той ще трябва да бъде сертифициран и наблюдаван от Швейцарския институт за терапевтични продукти или Swissmedic".