Във Валенсия няма изобилие от неизползвано пространство. Така че, когато градът поиска да намери място за инсталиране на възобновяема енергия, той се обърна към едно малко вероятно място - градските гробища.

Миналия месец градът започна да инсталира хиляди соларни панели над мавзолеи в рамките на проект, наречен RIP или Requiem in Power.

"На практика тук, във Валенсия, се намираме в извънредна ситуация, свързана с климата", казва пред Fast Company Алехандро Рамон, бивш съветник по въпросите на климата в града, който е измислил идеята.

"Страдаме от суши и екстремни горещини. Необходимо е да се ускори преходът, но понякога в градовете е трудно да се намерят големи свободни пространства за инсталиране на възобновяеми енергийни източници."

Рамон, чиято работа е свързана с три на пръв поглед несвързани теми - хранителната система, гробищата и изменението на климата, забелязал, че има допълнително място над мавзолеите, когато посетил едно от гробищата в града. "Техници ми казаха, че пространството е напълно подходящо за инсталиране на слънчеви панели."

Той посочва, че сега "гробищата ще бъдат не само място, където покойниците могат да почиват, но и ще се превърнат в производител на чиста, местна енергия".

Тъй като градът е собственик на гробищата, не е имал нужда от разрешение да направи промяната, но Рамон казва, че представителите на католическата църква са подкрепили идеята.

Чрез производството на енергия на място е възможно да се избегнат загубите, които се получават при предаването ѝ по дълги електропроводи, като по този начин възобновяемата енергия се използва по-добре. По-голямата част от електроенергията ще се употребява в общинските сгради, а част от нея ще отива в близките домове.

Фотоволтаичните панели ще генерират общо количество електроенергия от над 440 000 киловата годишно. Според местния съвет това ще спестява над 140 тона въглероден диоксид на година.

В момента стотици соларни панели се монтират в градските гробища Грау, Кампанар и Бенимамет. Валенсия планира да инсталира близо 7000 панела, създавайки най-голямата "слънчева ферма", в страната.