През първата половина на 2024 г. хакерите са увеличили повече от два пъти плячката си от криптовалути в сравнение с предишната година, показва доклад на компанията за блокчейн изследвания TRM Labs, цитиран от CNBC.

В доклада се посочва, че между 1 януари и 24 юни хакерите са откраднали криптовалути на стойност 1,38 млрд. долара, което е над два пъти повече от 657 млн. долара през същия период преди година. Подобно на 2023, шепа големи атаки са довели до увеличението на обема на откраднатите криптовалути, като петте най-големи хакерски атаки съставляват 70% от сумата, присвоена през първата половина на годината.

Топ векторите на атаки през 2024 г. включват компрометиране на частни ключове и пароли - поредици от случайни думи, в които се съхранява информацията, необходима за достъп или възстановяване на крипто портфейлите, казват от TRM Labs.

Хакерите използват също така откраднати частни ключове или т.нар. “отравяне на адреси”, при което изпращат малка сума криптовалута от портфейл, изработен така, че да имитира вашия или на получателя ви, с цел да заблудят жертвата впоследствие да изпрати средства на грешен адрес. Криптоадресите са дълги, сложни поредици от символи, които е трудно да се запомнят или да се въведат ръчно, без да се допуснат грешки.

Най-големият грабеж досега през тази година е за Bitcoin на стойност над 300 млн. долара от японската криптоборса DMM Bitcoin.

От TRM Labs коментират, че не са настъпили фундаментални промени в сигурността на крипто екосистемата, които да са допринесли за увеличението на кражбите. Според компанията броят на зловредните кампании и векторите на атака не се различават съществено в сравнение с предходната година. Но анализаторите отбелязват, че цените на криптовалутите са били средно по-високи през първата половина на тази година, което би могло да е допринесло за по-високата стойност.

Криптокомпаниите са честа мишена за хакерски атаки. През 2014 г. криптоборсата Mt. Gox подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като поредица от нападения доведоха до кражбата на 950 000 Bitcoin-a, които по днешни цени струват над 54 млрд. долара.

През ноември около 115 млн. долара бяха откраднати от борсите HTX и Heco Chain - две криптоплатформи, свързани с високопоставения предприемач Джъстин Сун.

Криптокомпаниите могат да се борят срещу хакерските атаки и експлойтите с многопластова стратегия за защита, включваща мерки като редовни одити на сигурността и надеждно криптиране, акцентират от TRM Labs, добавяйки, че обучението на служителите и прилагането на цялостна стратегия за реагиране на инциденти също могат да помогнат за защитата на портфейлите.