Въпреки че хората, които притежават и продават криптовалута, винаги са плащали данъци върху приходите си в САЩ, ново правило, финализирано от Министерството на финансите на страната, може да гарантира, че те плащат точната сума за продажбите си.

Новото правило ще изисква от платформите за криптовалута, като борсите и процесорите за плащания, да докладват трансакциите на своите потребители на Службата за вътрешни приходи (IRS). Според The Wall Street Journal властите се надяват, че мярката може да възпре укриването на данъци, тъй като данъчната служба ще знае точно колко дължи даден данъкоплатец.

В същото време правилото ще улесни значително хората при декларирането на доходите им, тъй като техните брокери вече ще трябва да им предоставят формуляр за извършените траснсакции. Миналата година IRS публикува проект на формуляр 1099-DA (Digital Asset Proceeds From Broker Transaction), направен специално за проследяване на крипто сделките, и скоро се очаква да предостави окончателната версия.

Правилото определя и праг от 10 000 долара за отчитане на трансакции, включващи стабилни монети, които са криптовалути, проследяващи фиатни пари като щатския долар.

"Инвеститорите в дигитални активи и данъчната служба ще имат по-добър достъп до документацията, която им е необходима за лесно подаване и преглед на данъчните декларации", коментира в изявление Авива Арон-Дайн, изпълняваща длъжността помощник-секретар по данъчната политика на Министерството на финансите на САЩ. "Чрез прилагането на изискванията на закона за отчетност тези окончателни разпоредби ще помогнат на данъкоплатците по-лесно да плащат данъците, дължими съгласно действащото законодателство, като същевременно ще намалят укриването на данъци от богати инвеститори."

Новото правило ще се прилага само за платформи, които влизат във владение на цифрови активи, като Coinbase или Binance. То не обхваща децентрализираните такива, които ще трябва да се съобразяват с отделно правило. То се очаква да бъде финализирано по-късно тази година. Брокерите ще трябва да започнат да отчитат приходите от продажби на цифрови активи през 2026 г. за всички трансакции, осъществени през 2025 г., което означава, че криптотърговците все още са извън обхвата на регулациите през 2024 г.