Служебното правителство предлага на Webit финансиране без ясна визия за стратегия и роля на държавата как да се възползва от Форума. В такъв случай, считаме, че каквото и да е финансиране би довело до ненужно харчене на парите на данъкоплатците. А това е несъвместимо с нашите принципи.

Това съобщение до медиите изпрати Фондация Webit след като вчера стана ясно, че правителството смята да намали финансовата си подкрепа за международното изложение и да го подпомогне само с наема на НДК.

Ето и какво още гласи съдържанието на отговора на Фондация Webit

На 23-24 октомври 2024 г., София трябваше да бъде домакин на най-големият правен някога в България и Източна Европа, бизнес и инвестиционен форум с десетки хиляди посетители - инвеститори, иноватори, медии и бизнес лидери от над 120 държави.

Вчера служебното правителство в отговора си до Webit чрез медиите заяви, че “изложението е включено в проекта на календар за 2024 г. на инициативата "Бранд България", която е преустановена, а общата визия за популяризирането на инициативата не е разработена и разписана.”

Ние не знаем как тече комуникацията вътре в администрацията и кой какво е разработил и разписал, но знаем със сигурност, че кабинетът на последното редовно правителство на Р. България покани Webit, да стане ракета-носител на проекта “Бранд България” под лидерството на г-жа Мария Габриел, с цел да привлече инвестиции, възможности за местната икономика и да създаде положителен международен образ на страната. Задачата беше да се създаде и проведе един от най-големите бизнес форуми в света и домакин да е именно България. За нас беше въпрос на чест за първи път да работим със собствената ни държава след редица успешни международни проекти с различни държави.

Приехме тази отговорност след комуникация с всички политически сили и индустрията на България, които изразиха пълната си подкрепа, в т.ч с писмени декларации, адресирани към решението на Министерски Съвет. С тази увереност, че имаме цялата подкрепа и сътрудничество на държавата и индустрия екипът на Webit (и партньорите ни) започнахме интензивна работа по проекта.

Приехме тази отговорност с ясното съзнание за мащаба на инициативата и предизвикателството, свързано с подобряване на не особено атрактивния имидж на страната ни пред международните инвеститори и медии. Целта ни беше да постигнем обратното, защото вярваме, че изграденият през годините бранд на Webit може да работи за това. Съзнавахме, че бюджетът, който можеше да се отдели целево, е много по-малък спрямо инвестициите, които други държави правят. В крайна сметка, това е състезание между държави – държави, които имат концепция защо такова позициониране е важно за икономиките им.

Подобни мащабни събития и международни инвестиционни форуми за технологии и иновации се организират в стратегическо партньорство с държавата-домакин. През януари с гласуваното решение на Министерски Съвет България да е страна-партньор на Webit, правителството заяви ясно желанието си страната ни да се присъедини към държавите, които имат свой подобен световен форум. В Европа такива форуми се провеждат в Португалия, Финландия, Франция и много други страни, които отделят между 15 и 40 милиона лева годишно за партньорство със събития като Webit, за да позиционират държавите си като атрактивни дестинации за иновации, инвестиции и таланти.

Важно е да се отбележи, че Webit никога не е искал нищо от държавата. Държавата покани Webit със задачата да проведе глобално Webit събитие в София, в мащаб който никога не се е случвал в страната досега. Министерствата дефинираха нуждите си от билети и изложбени площи, които трябваше да бъдат дадени от тях на бизнеса, иновативната екосистема и младите хора на България.

Изводите от вчерашната среща на Webit с администрацията на трите министерства и от текста на последвалото съобщение до медиите от страна на МИР са:

- Служебното правителство на България е преустановило стратегията за “Бранд България”

- България няма нова стратегия

- Служебното правителство предлага на Webit финансиране без ясна визия за стратегия и роля на държавата как да се възползва от Форума. В такъв случай, считаме, че каквото и да е финансиране би довело до ненужно харчене на парите на данъкоплатците. А това е несъвместимо с нашите принципи.