Във вторник Китай изстреля първата си партида интернет спътници, които ще бъдат част от съзвездие, което ще се конкурира със Starlink на SpaceX.

Известно като Thousand Sails (Хиляда платна), то ще бъде изградено от повече от 15 000 сателита в ниска околоземна орбита, които според Китай ще създадат глобално интернет покритие.

Ракета носител Long March 6A излетя от стартовия център в Тайюан, северната китайска провинция Шанси, за да изведе в космоса първите 18 спътника, според Китайската академия на науките, която определи мисията като “пълен успех”.

Според държавната медия CCTV до 2025 г. Китай възнамерява да разположи 648 спътника в първата фаза на изграждането на съзвездието. Те ще бъдат разположени в ниска околоземна орбита - или LEO - където вече оперират два основни играча - Starlink, разработен от SpaceX на Илон Мъск, и OneWeb, собственост на европейската компания Eutelsat.

Изстрелването на интернет съзвездие подчертава големите космически амбиции на Китай и стремежа на Пекин да се конкурира за лидерската позиция в сектора със САЩ, разширявайки полето на технологичната битка между двете нации.

През 2020 г. Китай завърши изграждането на мрежата BeiDou - набор от спътници, формиращи глобална навигационна система, която да съперничи на притежаваната от правителството на САЩ Глобална система за позициониране (GPS), използвана широко в целия свят.

В същото време китайската лунна сонда Chang'e-6 се завърна на Земята, като донесе първите в историята проби от неизследваната далечна страна на естествения земен спътник.

Пекин също така има планове да изпрати първата си мисия с екипаж на Марс през 2033 г.